;
Ekonomi Politika

Yeni Zelanda Gelecekteki Petrol ve Gaz Arama İzinlerini Durduruyor

Yeni Zelanda, offshore petrol ve gaz aramaları için yeni izinler vermeyeceğini açıkladı. Başbakan Jacinda Ardern’in bugün açıkladığı karar sonrasında yeni yatırımların yurtdışına yönlendirileceği belirtiliyor.

Yeni Zelanda başbakanı Jacinda Ardern, bugün yaptığı açıklamada, offshore petrol ve gaz aramaları için yeni izinler verilmeyeceğini söyledi. Açıklama sonrasında yeni yatırımların yurtdışına yönlendirileceği ifade ediliyor.

Yeni Zelanda hükümeti, söz konusu hamlenin mevcut 22 arama ruhsatını etkilemeyeceğini ve bu ruhsatları elinde bulunduran firmaların petrol ve gaz keşfini, 40 yıllık bir süreyi kapsayacak şekilde sürdürebileceğini de belirtti.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen seçimde iklim değişikliğinin önlenmesi konusunda yoğun bir kampanya yürüten Ardern, kararın sorumlu bir adım olduğunu, işletmeler ve topluluklar için açıklık sağladığını söyledi.

Ülkenin başkenti Wellington’daki üniversite öğrencilerine seslenen Başbakan Ardern, “Nükleerden arınarak insanlığa karşı kritik konularda dünya lideri olduk ve şimdi karbon nötr olma konusunda dünya lideri olabiliriz” dedi. Ardern sözlerine bu kararın “gelecek için beklentilerimizi belirleme” ile ilgili olduğunu da ekledi.

Yeni Zelanda’da petrol aramalarına ilgi, son yıllardaki düşük küresel petrol fiyatları nedeniyle azaldı. Geçtiğimiz yıl sadece bir izin çıkarılırken 2014 yılında bu rakam 10 idi. Petrol ve gaz endüstrisi Yeni Zelanda ekonomisinin yaklaşık %1,4’ünü oluşturuyor.

Ancak şirket ve bölge liderleri, bu kararın kendilerini hazırlıksız yakaladığını ifade ederlerken, hükümetin 2,5 milyar Yeni Zelanda doları (1,8 milyar ABD doları) değerindeki petrol ve gaz endüstrisindeki işleri riske atmasından korktuklarını söylediler.

Ulusal muhalefet Enerji ve Kaynakları sözcüsü Jonathan Young, kararın basitçe dünyanın başka bir yerindeki üretimi değiştireceğini söylerken, enerji bakımından zengin Taranaki bölgesindeki büyük şehrin belediye başkanı Neil Holdom, bunu “ağır bir darbe” olarak nitelendirdi.

Ülkenin ana enerji şirketlerinden biri olan Yeni Zelanda Petrol ve Gaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, bu değişiklikten haberdar edilmediğini söyledi. Hisseleri altı ayın en düşük seviyesine gerileyen şirket, hamlenin şirketin finansal durumu üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacağını, diğer bölgelerde arama ve üretim varlıklarına yatırım yapılacağını söyledi.