;
Politika

Yeni Rapor: Seçkin Hukuk Firmaları Fosil Yakıt Şirketlerinin Kazanmasını Sağlıyor

İklim Sorumluluğu için Hukuk Öğrencileri (LSCA) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, seçkin hukuk firmalarının “ezici bir çoğunluğu” fosil yakıt endüstrisi için çalışıyor.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, fosil yakıt endüstrisi iklimle ilgili bir dizi davanın hedefi oldu: İklim değişikliğinden kaynaklanan zararlar için tazminat arayan şehirler, dolandırıcılık iddiasında bulunan eyaletler ve azalan hasat için balıkçılar dava açıyor. Birçok aktivist, yüzyılın en önemli iklim savaşlarından bazılarının mahkeme salonunda kazanılabileceğine inanıyor.

Ancak ABD’nin seçkin hukuk firmaları çoğunlukla bu savaşların yanlış tarafında. Savunuculuk grubu İklim Sorumluluğu için Hukuk Öğrencileri (LSCA) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, ülkenin en büyük 100 hukuk firmasının çoğu, iklim krizini şiddetlendiren müvekkillerine, onu dava eden müvekkillerinden çok daha fazla destek sağlıyor.

Yale Hukuk Fakültesi öğrencisi ve raporun başyazarı Alisa White yaptığı açıklamada, “Hukuk firmaları fosil yakıt projeleri için sözleşmeler yazıyor, çevresel düzenlemeleri zayıflatmak için lobi yapıyor ve fosil yakıt şirketlerinin mahkemede hesap verebilirlikten kaçmasına yardımcı oluyor” dedi.

LSCA’nın geçtiğimiz hafta yayımlanan raporu, en prestijli ABD hukuk firmalarının Vault Law 100 listesinden on binlerce dava, işlem ve lobicilik örneğini inceledi. Araştırma, 2015 ve 2019 yılları arasında, en iyi hukuk firmalarının iklim değişikliğini şiddetlendiren vakalarda (örneğin bir fosil yakıt şirketini savunmak) 10 kat daha fazla çalıştığını buldu.

Ayrıca fosil yakıt şirketleri için yenilenebilir enerji şirketlerine kıyasla beş kat daha fazla lobi yaptıklarını ve yenilenebilir enerji müşterilerinden 6.8 milyon dolara kıyasla petrol ve doğalgaz endüstrisinden 36.5 milyon dolar tazminat kazandıklarını gösteriyor.

Yale Hukuk Fakültesi’nde başka bir öğrenci ve raporun diğer başyazarı Tim Hirschel-Burns “Bu seçkin hukuk firmaları ezici bir çoğunlukla fosil yakıt şirketlerinin yanında çalışıyor. Bizim neslimizin geleceği pahasına hızlı para kazanmayı seçiyorlar” dedi.

Rapor, her hukuk firmasını iklimle ilgili davalar, işlemler ve lobi faaliyetleri açısından derecelendiren bir “iklim puan kartı” içeriyor. Genel olarak, firmaların üçte ikisi D veya F notu alırken sadece dördü A aldı. Yine de tüm F’ler eşit değildi ve bazı firmalar ortalamadan çok daha kötü performans gösterdi. Hukuk firması Hogan Lovells, fosil yakıt endüstrisi için yaptığı lobicilik çalışmalarından ortalamanın 24 katı kadar kazandı ve 7 milyon dolardan fazla net gelir elde etti.

LSCA’nın raporu, geçtiğimiz Ocak ayında Harvard, Yale, NYU ve Michigan Üniversitesi’nden hukuk öğrencilerinin Paul, Weiss hukuk firması için işe alım etkinliklerini protesto etmesiyle başlayan bir hareketin temelini oluşturuyor. Pankartlarında, firmanın petrol ve doğalgaz devlerini temsil etmeyi bırakmasını talep eden “#DropExxon” yazıyordu. Aralık ayında, Paul, Weiss, şirketin iklim değişikliğinin işlerine yönelik riskleri konusunda yatırımcıları bilgilendirmediği iddiasıyla ExxonMobil’i 1,6 milyar dolarlık bir davada başarıyla savundu.

LCSA liderleri, aktivizmin kendilerini hukuk fakültesine getiren değerlerin bir hatırlatıcısı olduğunu ve puan kartı fikrine ilham vermeye yardımcı olduğunu söyledi. Hirschel-Burns “Çoğumuz olumlu bir etki yaratmaya çalışmak için hukuk fakültesine geldik” dedi. Ayrıca raporun, mezun olduktan sonrası için hangi hukuk firmalarına başvurulacağını seçerken, benzer düşünen öğrenciler için bir araç olabileceğini söyledi.

Yale Hukuk Fakültesi eski dekanı ve Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Harold Koh, bir açıklamada, hevesli ve mevcut avukatların iklim raporu kartını kullanmalarını ve kendilerine “hayat enerjilerini gerçekten daha yaşanabilir bir geleceğe mi yoksa giderek daha yaşanmaz bir gezegene doğru mu adayıp adamadıklarını sormalarını” önerdi.