;
Ekonomi

Yeni Rapor: Dünya Bankası Paris’ten Bu Yana Fosil Yakıtlara 12 Milyar Dolarlık Yatırım Yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Bankası’nın 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt sektörüne 12 milyar dolar yatırım yaptığını tespit eden yeni bir raporun üzerine, kalkınma bankalarına çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Bankası’nın iklim değişikliğiyle mücadele için 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt sektörüne 12 milyar dolar yatırım yaptığını tespit eden bir raporun üzerine, kalkınma bankalarına fosil yakıt projelerini desteklemeyi durdurma çağrısında bulundu.

Çevre kampanyacıları yıllarca, ticari bankaları, kömür, petrol ve doğalgaz endüstrisine borç vermeyi bırakmaya ikna ederek iklim değişikliğine neden olan seragazlarının tehlikeli seviyelere çıkmasını engellemeye çalıştı.

Ancak, gelişmekte olan ülkelerdeki projelerin ilerleyip ilerlemediğini belirlemede desteği genellikle çok önemli olan devlet destekli kalkınma bankaları da finans sektörünü sorumlu kararlar almaya yönelik artan çağrılarla karşı karşıya.

Guterres, onlarca ülkeden maliye bakanı ve ekonomik politika yapıcılarından oluşan bir koalisyonu, kalkınma bankalarının fosil yakıt yatırımlarına son vermesini ve yenilenebilir enerjiye yatırımı artırmasını sağlamaya çağırdı.

Berlin merkezli çevre grubu Urgewald tarafından yeni hazırlanan bir raporda, Dünya Bankası’nın Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıtlara 12 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı ve bunun 10,5 milyar dolarının yeni projeler için doğrudan finanse edildiği yer alıyor.

Guterres, grubun sanal toplantısına gönderdiği video mesajında “Hıza, ölçeğe ve kararlı liderliğe ihtiyacımız var” dedi.

Raporu yazan Urgewald’ın kıdemli danışmanlarından Heike Mainhardt, bunun Dünya Bankası’nı sektörü desteklemede diğer kalkınma bankalarının çok ilerisine taşıdığını söyledi.

Dünya, Paris’te kabul edilen ısınma hedefleriyle uyumlu olandan çok daha fazla fosil yakıt üretme yolunda ilerlerken, rapor Dünya Bankası’nın Meksika, Brezilya ve Mozambik gibi ülkelerde artan petrol ve doğalgaz üretimini neden desteklediğini sorguluyor.

Dünya Bankası, raporun “çarpıtılmış ve asılsız bir görüş” sunduğunu belirterek, 2015-19 arasında gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini finanse etmek için yaklaşık 9,4 milyar dolar taahhüt ettiğini belirtti.

Dünya Bankası ayrıca raporun, genellikle Afrika’nın ve Asya’nın kırsal bölgelerinde elektrik olmadan yaşayan 789 milyon civarındaki insana yardım etme politikasını görmezden geldiğini söyledi.

Mainhardt, bankanın fosil yakıtlara verdiği desteğin, Paris Anlaşması’nın iklim değişikliğini önleme hedefine ulaşmak için gereken daha temiz enerjiye geçişi engellediğini söyledi.

Reuters’a verdiği röportajında Mainhardt, “Sorunun gerçekten çok büyük bir parçasıyken iklim şampiyonu gibi davranmaları çok yanıltıcı. Dünya Bankası, fosil yakıt piyasasını bozan milyarlarca dolarlık kamu yardımına devam ettiği için enerji geçişini yavaşlatıyor” dedi.