;
Politika

Yeni Rapor: Çin’in Seragazı Salımı Gelişmiş Ülkelerin Toplamından Fazla

ABD merkezli Rhodium Group adlı düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, Çin’in iklim değişikliğine yol açan seragazı salımlarının gelişmiş ülkelerin toplam salımlarını aştığı belirtildi. 

Yeni bir rapor 2019 yılı itibarıyla dünyanın tüm seragazı salımının %27’sinin Çin kaynaklı olduğunu ortaya koydu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, karbon salımlarında ikinci sırayı %11 ile ABD’nin, üçünsü sırayı da %6,6 ile Hindistan’ın aldığı belirtildi.

Bilim insanları, Çin ve ABD arasında bir anlaşma sağlanamazsa tehlikeli düzeydeki iklim değişikliğinden kaçınmanın çok zor olduğu uyarısında bulunuyor.

Asya’nın dev ekonomisi Çin, aynı zamanda açık farklı dünyanın en büyük nüfusuna sahip.

Dolayısıyla seragazı salımlarının nüfusa oranı göz önüne alındığında ABD’nin çok gerisinde. Fakat rapora göre kaygı verici olan Çin’in karbon salımlarının son 20 yılda üçe katlanmış olması.

Pekin yönetimi karbon gazı salımlarının 2030 yılında zirve yapacağını ancak 2060 yılına kadar sıfırlanacağını vadediyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bu vaadi yakında ABD Başkanı Joe Biden tarafından düzenlenen sanal iklim zirvesinde tekrarladı. Şi, “Bu büyük stratejik karar, insanlığın ortak geleceğini inşa etme konusunda taşıdığımız sorumlulukla, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma ihtiyacımıza dayanmaktadır” diye konuştu.

En büyük sorunlardan biri Çin’in enerji alanında ağırlıkla kömür kullanımına bağımlı olması.

Ülkede toplam 1058 kömürle çalışan enerji santralı var ve bu dünyada kömürle çalışan santralların yarıdan fazlası.

Etiketler