;
Politika

Yeni Rapor: 10 Yayın Organı Facebook’taki İklim İnkârcılığının Yüzde 69’undan Sorumlu

Yeni bir rapor, Facebook’taki iklim inkârcısı yayınlardan aralarında Rus devlet medyasının da bulunduğu 10 yayın organının sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin (CCDH) yeni bir raporuna göre, iklim değişikliğine dair çoğu yanlış bilgi sadece bir avuç kaynaktan geliyor. Merkez, Facebook’ta iklim değişikliğini inkâr eden içerikle ilgili tüm etkileşimlerin %69’undan 10 yayıncının sorumlu olduğunu tespit etti. Rapor COP26’nın ilk haftasında yayımlandı.

Raporun “Zehirli 10” olarak etiketlediği yayın organlarında ABD’deki birkaç muhafazakar web sitesinin yanı sıra Rus devlet medyası da yer alıyor:

Breitbart: Bir zamanlar Trump’ın eski stratejisti Steve Bannon tarafından yönetilen aşırı sağcı bir haber sitesi.

Western Journal: Muhafazakar bir haber sitesi.

Newsmax: Daha önce seçim sahtekarlığı komplolarını teşvik ettiği için dava açılmıştı.

Townhall Media: Exxon tarafından finanse edilen Heritage Foundation tarafından kuruldu.

Media Research Center: Exxon’dan fon alan bir “düşünce kuruluşu”.

Washington Times: Kendini mesih ilan eden Sun Myung Moon tarafından kuruldu.

The Federalist Papers: COVID’e dair yanlış bilgileri destekleyen bir site.

Daily Wire: Facebook’ta en çok etkileşime giren yayıncılardan biri olan muhafazakar bir haber sitesi.

Rus Devlet Medyası: RT.com ve Sputnik News aracılığıyla dezenformasyon yayıyor.

Patriot Post: Yazarlarının takma adlar kullandığı muhafazakar bir site

Bulgular, CCDH’nin yılın başlarında yayımladığı ve Facebook’taki aşıya dair yanlış bilgilerinin %73’ünün “dezenformasyon düzinesi” olarak adlandırılan yalnızca 12 kişiyle bağlantılı olabileceğini ortaya koyan başka bir raporun bulgularını büyük ölçüde yansıtıyor.

Facebook’un ana şirketi Meta, daha önceki raporda olduğu gibi, CCDH’nin en son çalışmasını derlemek için kullandığı metodolojiye itiraz etti. Şirketten bir sözcü, “Bu raporun iklim inkârıyla ilgili olduğunu söylediği 700 bin etkileşim, aynı zaman diliminde sayfalardan ve kamu gruplarından İngilizce iklim değişikliği içeriğine ilişkin 200 milyonu aşkın etkileşimin %0,3’ünü temsil ediyor” dedi. Ayrıca, konuyla ilgili yanlış bilgilerle mücadele taahhüdünün kanıtı olarak İklim Değişikliği Bilgi Merkezi gibi yakın zamanda duyurulan özelliklerin genişletilmesine de işaret etti.

CCDH’nin CEO’su Imran Ahmed, merkezin, Ekim 2020 ile Ekim 2021 arasında yayımlanan yaklaşık 7 bin makaleyi incelediğini söyledi. Ahmed, örneklemlerini “sağlam” olarak nitelendirirken, “Eğilimlerin, temsili bulguları elde etmek için yeterli veri sunduğunu” da sözlerine ekledi.

Ek olarak rapor, iklim değişikliğini inkar eden içeriklerin yayımlanmasıyla ilgili mali teşvikleri inceledi. CCDH, Toxic Ten’e dahil olan sekiz şirketin son altı ayda Google reklam gelirinden 5,3 milyon dolar kazandığını ve arama devine 1,7 milyon dolar gittiğini tahmin ediyor. Google’dan bir sözcü, “Yakın zamanda, yayıncıların ve YouTube içerik oluşturucularının iklim değişikliğini inkar eden içeriklerden para kazanmasını açıkça yasaklayan yeni bir politikayı duyurduk. Bu politika 8 Kasım’da yürürlüğe girecek ve bu doğrultuda ihlalde bulunan içeriğe sahip sayfalardan reklamlar tek tek kaldırılacak” dedi.

Ahmed, “Bütün verileri ve gerçekleri bir araya getirdiğinizde, Büyük Petrol ve Büyük Teknoloji endüstrilerine sahip oluyorsunuz. Bunlar türümüzün hayatta kalması için en büyük tehdidi oluşturan iki endüstri” dedi.