;
Ekonomi

Yeni Kömür Madeni Projeleri Küresel Metan Emisyonunu Beşte Bir Oranında Artırıyor

Yeni kömür madenciliği projelerinden kaynaklanan potansiyel 11,3 milyon ton metan, ABD’nin yıllık kömür kaynaklı seragazı emisyonlarına eşdeğer.

ABD’li çevre grubu Global Energy Monitor (GEM) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel boyutta geliştirilmekte olan tüm yeni madencilik projelerinin faaliyete geçmesi durumunda, kömür çıkarılmasından kaynaklanan metan emisyonları yaklaşık %21 artabilir.

Raporda, kömür madenlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının şu anda yılda 52,3 milyon ton seviyesinde olduğu belirtildi. Yeni madencilik projeler tamamlanırsa, bu rakama yılda 11,3 milyon ton eklenebilir. Petrolün çıkarılması sırasında ise 39 milyon ton metan emisyonu yayılıyor.

GEM araştırma analisti ve raporun yazarı Ryan Driskell Tate, “Kömür çağı sona eriyor olabilir, ancak yeni ve aktif madenlerden kaynaklanan metan emisyonları şu anda, iklim için petrol veya gaz emisyonları kadar büyük bir tehdit oluşturabilir” dedi.

Metan, bir seragazı olarak karbondioksitten 25 kat daha güçlü. GEM’in tahminine göre, yeni kömür madenciliği projelerinden kaynaklanan, potansiyel 11,3 milyon ton metan, ABD’nin yıllık kömür kaynaklı seragazı emisyonlarına eşdeğer.

Çin’in Shanxi eyaleti de dahil olmak üzere, metan yoğun bazı bölgeler gazı bir enerji kaynağı olarak toplamaya ve kullanmaya çalışsa da, maden yataklarında depolanan ve büyük hacimlerde olan metan çıkarma işlemi sırasında gazların atmosfere yükselmesine izin verildi.

GEM, dünyanın en büyük kömür üreticisi olan Çin’in, dünyadaki maden metan emisyonlarının %73’ünden sorumlu olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi