;
Politika

Yeni COP28 Taslağı Fosil Yakıtlara Son Verme Seçeneğini İçeriyor

COP28

Halen müzakere aşamasında olan metinde yer alan seçenekler arasında, nihai anlaşmanın ülkelere “bu kritik on yılda daha fazla eyleme geçmeleri” yönünde çağrı yapması seçeneği de yer aldı.

BM iklim ajansı, zirvedeki en tartışmalı konu olan fosil yakıt kullanımının geleceğine ilişkin bir dizi seçeneği içeren yeni bir taslak yayımladı.

Önümüzdeki birkaç gün içinde ülkelerin, zirvenin planlanan 12 Aralık’ta sona ermesinden önce bir uzlaşmaya varılması umuduyla konuya odaklanması bekleniyor.

Halen müzakere aşamasında olan metinde yer alan seçenekler arasında, nihai anlaşmanın ülkelere “bu kritik on yılda daha fazla eyleme geçmeleri” yönünde çağrı yapması seçeneği de yer aldı:

– “Mevcut bilim doğrultusunda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış.

– IPCC’nin 1,5 derece yolu ve Paris Anlaşması ilke ve hükümleri doğrultusunda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış.

– Fosil yakıtların tüketiminin bu 10 yıl içinde zirveye ulaşması gerektiğini kabul ederek ve enerji sektörünün 2050’den çok önce ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan arınmış olmasının öneminin altını çizerek, karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan kademeli çıkış.

– Yüzyılın ortalarına doğru enerji sistemlerinde net sıfır olmak adına karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ve kullanımlarının hızla azaltılması.

– Fosil yakıtların gelecekteki kullanımına ilişkin bir dil yok.”

Belgede aynı zamanda “Bu on yıl içerisinde hız kesmeden karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömürden elektrik üretimine hızlı bir şekilde son verilmesi ve karbon tutma teknolojisine sahip olmayan yeni kömürden elektrik üretimine izin verilmesinin derhal durdurulması” yönünde bir seçenek de ortaya konuldu.

Taslağın başka yerlerinde “enerji yoksulluğuna ya da adil geçişe değinmeyen fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması” yönünde çağrı yapma ya da konuyla ilgili herhangi bir dil kullanılmaması seçeneği de sunuluyor.