;
Bilim

Yeni Çalışma: Türkiye’nin Offshore Potansiyeli 9 sahada Toplam 5 GW Civarında

re-consult’ın hazırladığı offshore potansiyeline ilişkin ön fizibilite çalışmasına göre Türkiye’nin çevresel ve teknik olarak uygulanabilir offshore rüzgar enerji potansiyeli 5 GW civarında.

Ankara merkezli danışmanlık şirketi re-consult, “Türkiye Denizlerinin Offshore Rüzgar Enerji Kapasitesinin Değerlendirilmesi Üzerine Ön Fizibilite Çalışması”nı yayımladı.

İlk kez Enerji IQ’nun haftalık İngilizce sayısında yayımlanan çalışmaya göre, Türkiye’nin gerçek offshore rüzgar enerji potansiyelini değerlendirebilmek için sabit temelli ve/veya yüzen temelli türbinler üzerinden toplamda 9 proje sahası öne çıkıyor.

Çalışmaya göre, Türkiye’nin çevresel ve teknik olarak uygulanabilir offshore rüzgar enerji potansiyeli 5 GW civarında hesaplanıyor. Dokuz sahadan altı tanesinin 3.060 MW kadarı sabit-temelli yapılarla, 2.760 MW kadarı yüzer platformlu temellerle inşa edilebilir olarak belirleniyor. Bu belirlenen altı adet sabit-temelli sahalardan üç tanesinin 770 MW kadarı “uygulanamaz”’ ve “zor finanse edilebilir” olarak gösteriliyor.

Ön fizibilite çalışmasında, %35 ila %46 arasındaki kapasite faktörleri dikkate alındığında, bu sahalardan elde edilecek verimin Türkiye’nin batısında halihazırda operasyonda olan rüzgar enerji santrallarından daha yüksek olmayacağının açıkça görüldüğü de vurgulanıyor.