;
Bilim

Yeni Çalışma: 10 Yılda Küresel Çapta Mercan Resiflerinin Yüzde 14’ü Yok Oldu

Yeni bir rapora göre, mercan resifleri insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizinin saldırısı altında ve okyanuslar ısınmaya devam ederse daha fazlası yok olacak.

BM destekli bir küresel veri ağı olan Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı (GCRMN) tarafından yapılan çalışma, 2009 ve 2018 yılları arasında, küresel çapta mercan resiflerinin %14’ünün kaybolduğunu açıkladı. Kaybolan alan 11.700 kilometrekareye denk geliyor ve ABD’deki Büyük Kanyon Ulusal Parkının 2.5 katı büyüklüğünde.

Bilim insanları, deniz yüzeyi sıcaklıkları arttıkça mercanların “varoluşsal bir kriz” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Rapor, 40 yıllık verileri, 73 ülkeyi ve 12 bin siteyi kapsıyor. Bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu söylediği bir fenomen olan ısınmadaki keskin artışlar özellikle zararlı.

Çalışma, dünya çapında mercan kayalığı bulunan 10 bölgeyi inceledi ve kaybın esas olarak mercan ağartması nedeniyle gerçekleştiği buldu. Çalışma, 1998’deki şiddetli bir ağartma olayının tek başına dünyadaki mercanların %8’ini öldürdüğünü söyledi.

En çok etkilenen bölgeler Güney Asya, Avustralya, Pasifik, Doğu Asya, Batı Hint Okyanusu, Körfez ve Umman Körfezi.

Aşırı avlanma, sürdürülemez kıyı gelişimi ve azalan su kalitesi, resifleri olumsuz etkileyen diğer faktörler.

Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü başkanı Paul Hardisty, Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan bir açıklamasında, “Mercan kaybına yönelik açıkça rahatsız edici eğilimler var ve ısınma devam ettikçe bunların devam etmesini bekleyebiliriz” dedi.

Mercan resifleri okyanus tabanının %1’inden azını kaplarken, küresel balıkçılık endüstrilerini besleyen kaplumbağalar, balıklar ve ıstakozlar da dahil olmak üzere deniz biyoçeşitliliğinin %25’inden fazlasını barındırıyorlar. Raporda, resiflerin turizm de dahil olmak üzere yıllık tahmini 2,7 trilyon dolarlık bir getirisi olduğu ifade edildi.