;
Bilim Ekonomi

Yeni Araştırma: Yükselen Karbon Fiyatları Çelik Şirketlerinin Değerini Riske Atıyor

CDP, yeni yayımladığı ve çelik endüstrisini ele aldığını çalışmasında çelik şirketlerinin değerinin %14’ünün, yükselen karbon fiyatları nedeniyle risk altında olduğunu ortaya koyuyor.

CDP, “Melting point-Which steel companies are ready for the low-carbon transition?” (Erime Noktası- Hangi Çelik Şirketleri Düşük Karbon Geçişi için Hazır?) adlı yeni raporunu açıkladı. İlk kez Ekim 2016 yılında yayımlanan çalışma, CDP’nin çelik şirketleri için hazırladığı araştırmayı ve Lig Tablosu’nu güncelliyor.

Düşük karbonlu bir geçiş için iş hazırlığı konusunda halka açık en büyük ve en yüksek etkiye sahip çelik şirketlerinin 20’si listede bulunuyor. Listede bulunan şirketler, küresel çelik üretiminin%30’unu temsil ediyor.

Çelik endüstrisi, fosil yakıt kullanımı ve sanayinin neden olduğu küresel seragazı emisyonlarının %7 ila %9’unu oluşturuyor. Sektörün Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IRENA) 2 Derece Senaryosu’na (IEA 2DS) uyum sağlaması için, 2014 yılına kıyasla 2050’de emisyon yoğunluğunu %65 oranında azaltması gerekiyor.

Çalışmaya göre, çelik endüstrisinin düşük karbonlu bir ekonomiye geçişe uyum sağlaması için, radikal azaltım teknolojilerinin ve alternatif çelik üretim süreçlerinin benimsenmesi ve ticarileştirilmesi yoluyla emisyon azaltımında kademe atlaması gerekecek.

SSAB listede ilk sırada yer alırken onu sırasıyla ArcelorMittal, Hyundai Steel ve Tata Steel takip etti. Listenin en alt sırasında ise Inner Mongolia Baotou Steel yer alıyor. Onu US Steel ve Beijing Shougang takip ediyor.

Çalışma, ortalama olarak, yükselen karbon fiyatlarının, çelik şirketlerinin değerinin %14’ünü riske attığını ortaya koyuyor.

Rapor, araştırma örneği genelinde, emisyonları ve enerji tüketimini rapor etmenin tutarsız olduğunu belirtiyor. Sadece dört şirket, Dünya Çelik Birliği (The World Steel Association) rehberliğine uygun olarak emisyon yoğunluğunu açıkça ortaya koyuyor.

Şirketlerin %60’ı emisyon azaltım hedefleri koyarken, sadece iki şirket 2 derece veya altında bir emisyon senaryosu ile aynı çizgide bulunuyor. Listenin ilk sırasında yer alan SSAB, tüm operasyonlarında 2045 yılına kadar karbon nötr olmak için bir hedef belirlemiş durumda.

20 şirket arasında, ülkelerin denizden uzak alanlarındaki çelik kapasitesinin %50’sinden fazlası su stresi riski yüksek olan bölgelerde bulunuyor. Çin ve Hindistan’da bulunan şirket operasyonları en çok risk altında olanlar.