;
Bilim

Yeni Araştırma: Sıcaklık Zekayı Düşürüyor mu?

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, daha sıcak iç ortam sıcaklıkları ile bilişsel işlevlerdeki azalma arasındaki bağı ortaya çıkardı. Araştırmaya göre ısı dalgaları, sağlıklı genç yetişkinlerin bile en yüksek seviyede düşünme yeteneklerini kaybetmesine neden olabilir.

Sıcaklık yükseldiğinde, terli ve yapışkan oluyoruz. Ancak sıcak hava, konforumuzdan daha fazlasına zarar verebilir. Bir ısı dalgası sırasında, sağlıklı genç yetişkinler bile en yüksek seviyede düşünebilme yeteneklerini kaybedebilirler.

Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan Jose Guillermo Cedeño-Laurent, Boston’daki 44 üniversitenin öğrencileri üzerinde sürdürdüğü çalışmada yer alan bazı denekler klimalı, bazıları ise klimasız odalarda yaşıyordu.

Cedeño-Laurent her sabah öğrencilerin bilişsel hızını ve çalışma belleğini test etti. Çalışmanın sonucuna göre sıcaklık arttıkça, klimasız öğrencilerin testlerde daha kötü sonuçlar aldığı ortaya konuldu. Araştırma sonuçları, klimasız öğrencilerin tepki sürelerinin %13 daha uzun, dakika başına doğru cevap sayısının da daha düşük olduğunu göstermiş.

Bilişsel performansın azalmasına neden olan ısı dalgaları sadece öğrencilerin değil, işçilerin de üretkenliğine zarar verebilir.

İç sıcaklıkların kontrol edilmesi ise bu konunun çözülmesine yardımcı olabilir. Cedeño-Laurent de bilişsel performans için 22.2 derece-22.7 derece arasında ideal bir ortam bulunduğunu ifade ediyor.

Fakat klimayı çalıştırmak, iklim değişikliğine katkıda bulunmak ve sonuçta daha fazla ısı dalgası anlamına geliyor. Araştırmacı Cedeño-Laurent, binaları serin tutmak için daha sürdürülebilir yollar geliştirmemiz gerektiğini söylüyor.