;
Bilim

Yeni Araştırma: İklim Değişikliği Böcek Toplulukları Üzerinde “Korkunç Sonuçlar” Doğurabilir

Fotoğraf: Marek Piwnicki

Binghamton Üniversitesi’nde yapılan ve Ecology Letters dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma ile iklim değişikliğinin böcek topluluklarında geniş çapta kaosa yol açabileceği öne sürüldü. Araştırma ekibinin lideri Powell, “Önümüzdeki dönemde böcek topluluklarının ekolojik zamanlamasında geniş çapta bir kaos görebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.  

ScienceDaily’nin haberine göre, Binghamton Üniversitesi’nde yapılan ve Ecology Letters dergisinde yayımlanan bir araştırma ile ısınan dünyanın ekosistemlere ve yeni türlerin gelişimine etkileri araştırıldı. Araştırmada, farklı organizma gruplarının birbirinden ayrılıp farklı yollar izlemesiyle yeni türlerin dünya genelinde evrim geçirmeye devam ettiği belirtildi.

Elma Kurdu Sineği İncelendi

AA’nın aktardığına göre, araştırmada; tarıma verdiği zararla bilinen elma kurdu sineğinin, 1850’lerde ABD’deki Hudson Vadisi’nde iki popülasyona ayrılmaya başladığı öne sürüldü. İkiye ayrılan gruptan birinin bölgedeki yerli alıç ağaçlarının meyvelerinde yaşamaya devam ettiği, diğer grubun ise yeni bir besin kaynağı olan ve Kuzey Amerika’ya İngiliz sömürgecileri tarafından getirilen elma ağaçlarında hayatını sürdürdüğü ifade edildi.

Alıç ağacının elma ağacına göre üç veya dört hafta geç meyve vermesinden dolayı iki böcek grubunun üreme dönemlerinde bir kaymaya neden olduğu belirtilen araştırmada, bu değişikliğin de kurtçuk sineğiyle beslenen yaban arısı türünü etkilediği aktarıldı.

Araştırma Kapsamında Yapılan Deneyler

Araştırma kapsamında yapılan deneylerde, araştırmacıların elma ve alıçtan beslenen böcekleri önce son 10 yılın mevsimsel ortalamasının baz alındığı koşullarda tuttuğu, daha sonra ise 50 ila 100 yıl sonrasında öngörülen daha sıcak koşullarda besleyerek aradaki farkları inceledikleri belirtildi. Aynı şartlarda tutulmalarına rağmen iki sinek popülasyonunun tamamen farklı tepkiler verdiği vurgulanırken alıçtan beslenenlerin daha fazla genetik çeşitliliğe sahip olduğu için esnek davranabildiği, elmadan beslenenlerin ise hayatta kalmakta oldukça zorlandığı aktarıldı.

İklim Değişikliğinin Böcek Topluluklarına Etkileri

Deneylerde kurtçuk sineğinden beslenen yaban arılarının ısıdan etkilenmediği belirtilirken avlarının yaşam döngüsüne uyum sağlayamamaları halinde ise durumun korkunç sonuçlar doğurabileceği kaydedildi.

Araştırma ekibinin lideri Binghamton Üniversitesi Biyoloji Bilimleri öğretim üyesi Thomas H.Q. Powell, araştırmanın sineklerin evriminin iklim değişikliğine ne kadar duyarlı olduğunu gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde böcek topluluklarının ekolojik zamanlamasında geniş çapta bir kaos görebiliriz” dedi.