;
Politika

Yeni ABD Başkanı Biden İklim ve Çevre Ekibini Kuruyor

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, iddialı temiz enerji ve iklim gündemini yürütmesi için güveneceği bir ekibi bir araya getirmeye başladı. 

Biden, konuya aşina olan birkaç kişiye göre, Enerji Bakanlığı’na liderlik etmesi için Michigan’ın eski valisi Jennifer Granholm’u ve Obama dönemi Çevre Koruma Ajansı Yöneticisi Gina McCarthy’yi iklim değişikliğiyle ilgili yeni bir Beyaz Saray ofisi yönetmesi için seçti.

Biden, 15 yıl içinde elektrik şebekesini karbondan arındırma, elektrikli araçları teşvik etme ve federal topraklarda petrol gelişimini kısıtlama kampanyası vaatlerini yerine getirmeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler Senato’da en az 50 sandalyeye sahip olacakken, Biden hedeflerine ulaşmak için yönetmeliklere ve idari emirlere büyük ölçüde dayanmak zorunda kalabilir.

Bill Clinton başkanlığındaki Beyaz Saray’da eski bir iklim yardımcısı; şu an İlerlemeci Politika Enstitüsü’nde olan Paul Bledsoe, “Biden’in seçimleri, ekonomik ve çevresel deneyime vurgu yaparak, temiz enerji ve altyapı yatırımlarıyla ekonomiyi sıfırdan başlatma ihtiyacını yansıtıyor” dedi.

Başkan Donald Trump’ın konuyu küçümsediği dört yılın ardından tüm adaylar, düzenleyici politikayı yeniden oluşturmak ve ABD’yi iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede bir savaşçı olarak yeniden konumlandırmak adına büyük önem taşıyor. Biden, 2035 itibariyle elektrik şebekesini emisyonsuz hale getirmek ve sadece 15 yıl sonra ekonomi çapında net sıfır emisyon hedefine ulaşmak amacıyla 2 trilyon dolarlık kapsamlı bir temiz enerji planı önerdi.

Salı günü geç saatlerde Biden, Çevre Koruma Ajansı’na kimin liderlik etmesi gerektiğine dair nihai bir karara yaklaşırken Kuzey Carolina düzenleyicisi Michael Regan, görev için en iyi yarışmacılardan biriydi. Beyaz Saray Çevre Kalitesi Konseyi için ise Biden’ın, boru hatlarından açık deniz rüzgar santrallarına kadar enerji projelerine ilişkin hükümet kararlarını koordine etmede çok önemli olan ajansın eski genel danışmanlarından Brenda Mallory’yi seçmesi bekleniyordu.

Trump yönetiminin belirlediği politikalar da dahil olmak üzere çevresel düzenlemeleri kolaylaştırma çabalarının sert bir eleştirmeni olan McCarthy şu anda Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’ne başkanlık ediyor.

Greenpeace’in kıdemli iklim kampanyacısı Lisa Ramsden, McCarthy’yi “deneyimli bir çevre savunucusu” olarak nitelendirirken “Beyaz Saray’daki McCarthy’den büyük beklentilerimiz var” diyerek “Seçmenler, Joe Biden’a ırksal adaletsizliğe ve iklim krizine cesurca çözümler bulması için açık bir yetki verdi” diye ekledi.

Jennifer Granholm’un liderlik edeceği Enerji Departmanı, ülkenin nükleer savaş başlıklarının bakımını ve gelişmiş, sıfır emisyonlu güç teknolojisini teşvik etmeyi içeren geniş bir portföye sahip. Biden yönetiminde departmanın, emisyon azaltıcı enerji gereksinimlerine ve Trump döneminde körelmiş bir temiz enerji kredisi programının yeniden canlandırılmasına odaklanan bir iklim merkezi haline gelmesi bekleniyor.