;
Ekonomi

YEKA RES-2 Sonuçlandı: En İyi Teklifler Enerjisa ve Enercon’dan Geldi

Toplam 1,000 MW güçte dört RES için yapılan yarışmada en iyi teklifleri Enerjisa Üretim ve Enercon verdi.

Toplam dört adet 250’şer megawatt (MW) güçte rüzgar santralı kurulması için yapılan yarışmalarda en iyi teklifleri Enerjisa Üretim ve Enercon verdi.

Reuters’in haberine göre yarışması yapılan santrallar, tamamlandıkları zaman Türkiye’nin Nisan sonu itibarıyla 7,085 MW olan rüzgar enerji üretim kapasitesinin %14’ünü oluşturacaklar.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmaları üretilen elektriğin dolar cinsi sabit fiyatla 15 yıl süreyle alım esası ve açık eksiltme usulü ile yapılıyor. Yarışma başlangıç tavan fiyatı kilowatt/saat (kWh) başına 5.5 sent olarak belirlendi.

Aydın’daki üretim sahası için yapılan ihalede en düşük teklifi kWh başına 4.56 sent ile Sabancı Holding ve Alman EON’un ortak olduğu Enerjisa Üretim Santralları verdi.

Muğla’daki saha için yapılan ihalede en düşük teklif ise 4 sent ile Enercon Rüzgar Enerji Santralı Kurulum Hizmetleri’nden geldi.

Balıkesir sahası için en düşük teklifi 3.53 sent ile Enercon, Çanakkale için en düşük teklifi 3.67 sent ile Enerjisa Üretim verdi. Yarışmalara toplam dokuz şirket katıldı.

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artırmak isteyen Türkiye uzun süredir yenilenebilir enerji santrallarının sayısını artırmak için YEKDEM adı verilen bir sistemle yatırımcıların finansman bulmasını kolaylaştırıyor.

Santral YEKDEM sisteminde ürettiği elektriği 10 yıl gibi uzun bir süre boyunca 7.3 sent veya biraz daha yüksek sabit bir fiyatla satıyor. Ancak sistem 2020 sonunda sona erecek.

YEKDEM’in yerine gelecek sistem henüz belli olmasa da, sektör temsilcileri YEKA ihalelerinin yeni sistemin bazı unsurlarını yansıttığını ifade ediyorlar. YEKA ihalelerinde görece daha yüksek üretim kapasiteli santrallara lisans veriliyor, uzun vadeli alım fiyatı ise açık eksiltme usulü belirleniyor.

İlki 2017 yılında yapılan rüzgar YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. Hem 1,000 MW gibi yüksek bir kapasitede rüzgar santralı, hem de rüzgar türbini üretim tesisi yatırımının yapıldığı ihalede fiyat 3.48 sent olarak gerçekleşmişti.