;
Ekonomi

Yatırımcılar Yoğun Karbon Yayıcılarına Bilime Dayalı Hedefler Belirleme Çağrısında Bulundular

Yaklaşık 20 trilyon dolarlık varlıkları yöneten yatırımcılar, yüzyılın ortasına kadar karbon nötr olma yolunda bilime dayalı hedefler belirlemeleri için seragazı emisyonundan en çok sorumlu olan şirketlere çağrıda bulundular.

137 yatırımcı, kâr amacı gütmeyen CDP grubu tarafından koordine edilen ve küresel emisyonların dörtte birinden sorumlu 1.800 şirketi harekete geçmeye çağırdı.

Birçok sayıda şirket, 2015 Paris Anlaşması’na destek taahhüdünde bulunurken, anlaşmaya nasıl katkıda bulunacakları konusunda net değil.

Yatırımcılar, küresel ısınmayı 2050 itibarıyla sanayi öncesi seviyelere göre en fazla 1,5 derece ısınma ile sınırlandırmaya yardımcı olmak için şirketlerin net sıfıra giden yollarını belirlemeleri; bunun bilimle tutarlı olması ve bağımsız olarak doğrulama sağlamaları gerektiğini ifade ettiler.

CDP’nin Sermaye Piyasaları Küresel Direktörü Emily Kreps, “İklim değişikliği yatırımlar için önemli riskler oluştururken bilim çerçevesinde hedef belirlemekte başarısız olan şirketlerin kaybetmesine neden oluyor ve dünya ekonomisine daha büyük zarar veriyor” dedi.

Yatırımcılar özellikle, hedeflerin daha kolay karşılaştırılıp değerlendirilebilmesini sağlamak için şirketlerin hedeflerini Bilime Dayalı Hedefler Girişimi aracılığıyla belirlemelerini istediklerini söylediler.

Halihazırda bilime dayalı hedefler belirleyen 1.000’den fazla şirketin yaklaşık 300’ü 1.5 derece ile uyumlu hedeflere sahip.

MFS Yatırım Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Ted Maloney, “Bilime dayalı hedefler belirlemeyen şirketler, toplum ve düzenleyiciler tarafından iklim değişikliğine olan odağın artması nedeniyle maliyetlerin artmasından veya iş kayıplarından dolayı beklenmedik risklerle karşılaşabilir” dedi.