;
Ekonomi

“Yatırımcılar İklim Krizi Kaynaklı Finansal Risklerle Mücadele Etmeli”

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yatırımcıları uyarırken, iklim değişikliğinden kaynaklanan finansal risklerle mücadele etmelerini talep etti. 

AMB Başkanı Christine Lagarde iş dünyasını iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerle daha etkin mücadele etmeleri için uyardı. Göreve bir yıl önce başlayan Başkan Christine Lagarde’ın yönetiminde AMB küresel ısınmayla mücadele için daha büyük bir rol oynamaya başladı.

Bu da şirketleri uyararak ya da kredi derecelendirme kuruluşları aracılığıyla göreceli ılıman bir şekilde dönüşümü sağlamakla olabilir. Fakat AMB’nin geniş kapsamlı tahvil alım programından kimlerin yararlanacağına dair daha radikal bir adım olarak da kendini gösterebilir.

Her iki senaryo için de Lagarde en muğlak uyarılarından birini vererek şu anki düzenden memnun olmadığını belirtti: “İklim değişikliği yeteri kadar fiyatlanmıyor.”

Bazı politika yapıcılar piyasa tarafsızlığını savunurken, Lagarde tehlikeli bir tartışma bölgesine girmek üzere. Şu an için AMB’nin tahvil alım programı piyasa yapısıyla paralel ilerlerken, karşı çıkanların argümanı ise bu politikadan herhangi bir sapma tercih yapma zorunluluğunu beraberinde getireceği yönünde.

“AMB iklim değişikliğiyle mücadele etme niyetini açıkça belli etti” diyen Hermes Fund Managers sürdürülebilir menkul kıymetler müdürü Mitch Reznick, bankanın koyduğu hedeflerin gayet ciddi olduğunu söyledi.

Lagarde’ın meslektaşları iklim sorunlarıyla mücadele konusunda başkanı destekliyor fakat mücadele ederken ne kadar ileri gidebilecekleri konusunda ayrışıyorlar.

Piyasa tarafsızlığı ise büyük ihtimalle AMB yönetim kurulunun ana yaklaşımı olmayı sürdürüyor.