;
Bilim

Yangın Dumanını Solumak Erken Doğum Riskini Artırıyor

Stanford Üniversitesi’nin yeni bir araştırmasında, yangın dumanına maruz kalınması nedeniyle Kaliforniya’da  7000 kadar erken doğum yaşanmış olabileceği tahmin ediliyor.

Kaliforniya orman yangınları şiddetlenmeye devam ederken ve Lake Tahoe bölgesi dünyadaki en yüksek hava kirliliği seviyelerinden bazılarıyla karşı karşıyayken, yeni bir çalışma, hamilelik sırasında yangın dumanını solumanın erken doğum riskini artırdığını buldu.

Bu ay Çevre Araştırmaları’nda yayımlanan ve Stanford Üniversitesi’nde yapılan çalışma, orman yangını dumanının etkilerinin 2007 ve 2012 yılları arasında Kaliforniya’da 7000 kadar erken doğumla sonuçlanmış olabileceğini tahmin ediyor.

Araştırmacılar, Kaliforniya’daki her posta kodu için orman yangını dumanına maruz kalmada uydu ve yer verileriyle 3 milyondan fazla doğum kaydını birleştirdi. Birinin hamilelik sırasında orman yangını dumanına ne kadar çok maruz kalırsa, erken doğumla karşı karşıya kalma olasılığının o kadar yüksek olduğunu buldular. Orta ila şiddetli maruz kalma seviyelerinin etkileri önemli ölçüde daha kötüydü.

Araştırmanın başyazarı Sam Heft-Neal, “Bir haftalık duman maruziyetinin %5’lik bir risk artışı ile ilişkili olduğunu, bir aylık değerin ise erken doğumlarda %20’lik bir artışla ilişkili olduğunu bulduk” dedi.

Bulgular, dumanın ve ürettiği PM2.5 olarak bilinen küçük hava kirliliği parçacıklarının, kalp krizi, felç ve astımdan psikolojik hastalıklara kadar insan vücudu üzerinde korkunç sağlık etkileri olduğuna dair artan kanıtları birleştiriyor.

Gıda Güvenliği ve Çevre Merkezi’nin müdür yardımcısı olan çalışmanın ortak yazarı Marshall Burke, “Madde vücuda girerek iltihaplanmaya neden oluyor ve bir dizi sağlık sorunu yaratıyor” dedi.

Bulgular, eyaletin kuzeyindeki devasa Dixie yangını gibi alevlerin 1.5 milyon dönümlük kuraklıktan kavrulmuş araziyi yaktığı gibi, yangınların Kaliforniya’yı kavurmaya devam etmesiyle ortaya çıktı. Bu hafta Lake Tahoe bölgesini ziyaret eden araştırmacılar, hava kalitesi monitör okumalarının tehlikeli 600 indeks aralığına yükseldiğini, Delhi, Hindistan, Jakarta ve Endonezya gibi dünyanın en kirli şehirlerinden bazılarındaki mevcut okumalardan çok daha kötü olduğunu gördüler.

Associated Press’e göre, Nevada, Reno’daki okul bölgesi, Pazartesi günü Reno, Sparks ve Incline Village’da 67 bin öğrenciye hizmet veren tüm devlet okullarını hava kirliliği nedeniyle kapattı. Vatandaşlardan mümkün olduğunca evlerinde kalmaları istendi.

Stanford araştırması, çalışma döneminin en kötü yılı olan 2008’de eyalette 2000 erken doğumu sigara içmeye bağladı. Ancak, ne yazık ki yazarlar, 2012’deki çalışma süresinin bitiminden bu yana orman yangını duman seviyelerinin çok daha kötüleştiğini söyledi.

Kaliforniya’nın tarihi 2020 yangın mevsimi boyunca, Stanford’un çalışmaya ilişkin bir açıklamasına göre, 4 milyon dönümden fazla alan yandı ve eyalet nüfusunun yarısı bir ay sağlıksız düzeyde orman yangını dumanı soludu.

Çalışma, yüksek gelirli mahallelerdeki hamile kadınların, düşük gelirli bölgelerdekiler kadar dumanın etkilerinden muzdarip olduğunu buldu.

Bulgulara göre hamile kadınların kendilerini orman yangını dumanından korumak için içeride kalmak, hava filtreleme sistemleri ve yüksek kaliteli maskeler kullanmak gibi ekstra önlemler almaları gerekiyor.

Burke, orman yangını dumanından kaynaklanan hava kirliliğinin toplumsal maliyetlerinin, büyük orman yangınlarını önlemek için eyalet ve federal hükümetin daha fazla adım atmasını haklı çıkardığını da sözlerine ekledi. Her erken doğumun topluma ortalama 70 bin dolara mâl olduğunu, bu nedenle bu tür erken doğumları azaltmanın tek başına faydalarının “muazzam toplumsal faydaları” olabileceğini söyledi.

Burke, “Araştırmamız, orman yangını riskini ve buna eşlik eden hava kirliliğini azaltmanın, bu toplumsal faydaları elde etmenin bir yolu olduğunu vurguluyor” dedi.