;
Politika

Xi Jinping: “Çin’in Düşük Karbon Hedefleri ‘Normal Hayatı’ Etkilememeli”

Çin Devlet Başkanı Xi, “Emisyonları azaltmak, üretkenliği azaltmakla ve hiç emisyon salmamakla ilgili değil” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ekonomi yavaşlarken iklim değişikliğine karşı daha temkinli bir yaklaşımın işaretini verdi. Çin’in iddialı, düşük karbon hedeflerinin enerji ve gıda güvenliğini tehlikeye atmaması gerektiğini söyledi.

Dünyanın ısınmasına neden olan seragazı emisyonlarının en büyük kaynağı olan Çin, “hedeflerini arttırma” ve küresel ısınmayla mücadele için daha sert önlemler alma baskısı altında.

Ancak artan ekonomik zorlukların ortasında Çin, özellikle Xi’nin yönetimini genişletmesi beklenilen önemli bir Komünist parti toplantısına hazırlanırken, istihdam ve büyüme konularını riske atmaktan endişe duyuyor.

Xi, Pazartesi günü geç saatlerde yayımlanan bir konuşmada üst düzey Komünist parti liderlerine, Çin’in kademeli olarak başarıya ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Devlet haber ajansı Xinhua tarafından aktarılan sözlerinde Xi, “Emisyonları azaltmak, üretkenliği azaltmakla ve hiç emisyon salmamakla ilgili değil” dedi.

“Genel planlamaya bağlı kalmalı ve karbon emisyonlarını azaltırken aynı zamanda enerji güvenliğini, endüstriyel tedarik zinciri güvenliğini ve gıda güvenliğini sağlamalıyız” diye konuştu.

Geçen yılın sonunda düzenlenen bir ulusal ekonomik çalışma toplantısından bu yana Çinli politikacılar, defalarca ülkenin 2022’de “istikrara” öncelik vereceğini vurguladılar.

Ekoloji ve çevre bakanlığının baş mühendisi Zhang Bo yakın bir zamanda gazetecilere, ülkenin, yerel yönetimlere katı su kalitesi hedefleri koymayacağını ve bunun yerine onları teşvik edeceğini söylemişti.

Geçen yıl üreticileri vuran bir kıtlık dalgasının ardından enerji arzı hâlâ büyük bir endişe kaynağı olarak görülürken, Xi, ayrıca Parti liderlerine “geleneksel enerjinin kademeli olarak geri çekilmesinin, yeni enerjinin güvenli ve güvenilir bir şekilde değiştirilmesine dayanması gerektiğini” söyledi.

Çin, yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırma sözü verdi, ancak önemli bir emisyon kaynağı olan kömür tüketimini ancak 2025’ten sonra azaltmaya başlayacak.

Çin’in devlet planlama ajansı da Aralık ayında, çevresel hedeflerin büyümeyi yıpratmamasını sağlamak için enerji tüketimi üzerindeki kapsamlı kısıtlamaları gevşeteceğini söyledi.

Kasım ayında COP26 zirvesinde, Çin ve ABD, önümüzdeki 10 yılda seragazı emisyonlarını azaltmak için birlikte çalışmak için sürpriz bir plan açıkladılar.

Dünyanın en büyük iki yayıcısı, bilim insanlarının küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırmak için önümüzdeki 10 yıl içinde gerekli olduğunu söylediği emisyon kesintileri konusunda yakın işbirliği yapmalarını sağlayacak ortak bir bildiri yayımladı.

Çin ve ABD, güçlü bir seragazı olan metan gazının kesilmesiyle beraber ulaşım, enerji ve endüstri kaynaklı emisyonların da kesilmesi gibi bazı kilit özel alanlarda birlikte çalışacaklarını söyledi.