;
Bilim

Vivaldi’nin “Dört Mevsim”i İklim Değişikliği ile Uyarlandı

Dört Mevsim

İspanyol besteci ve yapımcı Hache Costa, Vivaldi’nin “Dört Mevsim” eserini iklim değişikliğinin şiddetli gerçekliğine uyarladı.

İspanyol müzisyen Hache Costa, Antonio Vivaldi’nin “Dört Mevsim” eserini küresel ısınmanın acımasız gerçekliğine uyarlayarak yaz konçertosuna önem ve drama katarken diğer üçünü kısalttı.

Costa, Reuters’e verdiği demeçte, “Bence Vivaldi çok daha agresif ve cesur olurdu. Eğer bugün birisi ‘Dört Mevsim’i tamamen gerçekçi bir bakış açısıyla besteleseydi, açıkçası cüretkar olurdu” dedi.

Orijinal eser tam olarak 300 yıl önce bestelendi. Uyarlanmış versiyonun prömiyeri geçtiğimiz Salı günü Madrid’in popüler EDP Gran Via salonunda küresel İklim Eylem Günü’ne denk gelecek şekilde yapıldı.

Prömiyerde, orman yangınlarının ve kuraklık gibi iklim değişikliğinin diğer etkilerinin yansıtıldığı görüntüler de yer aldı.

Notaları herkesin çalması için ücretsiz olarak hazırlayan Costa, “İzleyicilerin bir noktada neler olup bittiğinin farkına vararak gerçekten rahatsız hissetmelerini isterim” diye ekledi.

Bilim insanları, Güney Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerindeki yakıcı sıcaklıklar ile kuru ve rüzgarlı koşulları iklim değişikliğine bağladı.

İspanyol meteoroloji derneği başkanı Ernesto Rodriguez Camino, iklim değişikliğinin İspanya’daki etkisinin açıkça görüldüğünü söyledi: “Eğilim daha uzun, daha yoğun sıcak hava dalgaları yönünde ve sıcak hava dalgalarıyla bağlantılı olarak daha şiddetli orman yangınları ve ayrıca potansiyel felaket etkileri olan daha güçlü yağışlar olabilir” dedi.