Politika

Venezuela Madencilik Çalışmalarına İzin Vererek Salgın Hastalıklara Alan Açıyor

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hükümeti bu ay altı nehirde madenciliğe yönelik yasağı kaldırdı. Çevre aktivistleri ise madencilik ile bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyerek madenciliğin hastalıkların yayılmasını teşvik edilebileceğini belirtiyor.

Aktivistlere ve milletvekillerine göre, Venezuela’nın Amazon bölgesinde altı nehirde altın ve elmas madenciliğine izin vermesi, devlet destekli madencilik çalışmasından kaynaklanan çevresel hasarı daha da ağırlaştırabilir.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hükümeti bu ay nehirlerde madencilik yasağını kaldırırken muhalefet kontrolündeki Ulusal Meclis kararnameyi geçtiğimiz hafta kınadı.

Bu tür madencilik çalışmaları halihazırda yasadışı olarak gerçekleşiyor olsa da, verilen iznin, koronavirüs ile mücadele ederken, madene uygunluğu bilinmeyen bölgelerde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını teşvik edilebilir.

Çevre aktivisti grubu olan Wataniba Amazon Sosyo-Çevresel Çalışma Grubu’ndan Luis Bello, “Madencilik ve sıtma, kızamık ve benzeri salgın hastalıkların ortaya çıkması arasında doğrudan bir ilişki var. Koronavirüs bağlamında ise, bu nehirlerde yapılacak madencilik virüsün bulaşmasına olanak sağlayan bir ortam yaratabilir” dedi.

Resmi önerge hükümet tarafından tasarlanan 111 bin kilometrekarelik Orinoco Mining Arc (Orinoco Madencilik Yayı) bölgesinde yer alan altı nehirde madenciliğe izin veriyor.

Maduro hükümeti 2016’dan bu yana, ABD’nin Maduro’yu güçsüzleştirmek için yaptırımlarını artırmasıyla ve ekonomik krize çare gerekçesiyle küçük ölçekli madenciliği destekliyor.

Girişim, çevre aktivistleri ve çevre adaleti grupları tarafından, suları cıva ile kirleteceği,  çeteleri bölge için savaşmaya iteceği ve yeni hastalıklara zemin oluşturacağı için eleştiriliyor.

Çevre komisyonu başkanı milletvekili Maria Gabriela Hernandez “Suyu, toprağı ve havayı mahvedecek. Kullandıkları cıva özellikle madencilere ve bölge yakınındaki topluluklara ciddi zarar verecek” dedi.

Hükümet madencilik yasağını kaldırırken, cıva kullanımına dair mevcut yasağı da sağlamlaştırdı; ancak aktivistler küçük ölçekli maden çalışmalarının bu tür düzenlemeleri çoğunlukla ihlal ettiğini söylüyor.

Dokuz farklı etnik gruptan 48.000’e yakın yerli, madenlerden etkilenecek bölgede yaşıyor. Şu ana kadar mevcut gruplarda koronavirüsten enfekte olan yok.

Önceki Haberler

Türkiye ve Dünya Bankası 1 Milyar Dolarlık Yenilenebilir Enerji Programına İmza Attı

Yenilenebilir enerji kullanımını artırma çabaları doğrultusunda desteklenecek 1 milyar dolarlık program Türkiye’nin önde gelen kamu…

17 Mayıs 2024

Aşırı Hava Olayları Beyin Sağlığımıza Zarar Veriyor

İklim değişikliğinin felç ve sinir sistemi enfeksiyonları gibi beyin rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebileceğine dair açık…

17 Mayıs 2024

NOAA: Küresel Mercan Resiflerinin Yüzde 60’ı 2023’te Ağarmış Olabilir

Mercan resiflerini izleyen NOAA, dünyadaki mercan resiflerinin yaklaşık üçte ikisinin geçen yıl ağarmayı tetikleyecek kadar…

17 Mayıs 2024

Türkiye’de Otlaklar Verimsizleşiyor: Geleneksel Hayvancılık Gerileyecek

Milyonlarca insanın geçim kaynağı olan geleneksel hayvancılık, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Yeni bir çalışmaya…

16 Mayıs 2024

Gaziantep Geri Dönüşüm İşçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirmek için Yola Çıktı

WWF-Türkiye'nin Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri”…

16 Mayıs 2024

2023 Yazı Son 2000 Yılın En Sıcak Yazıydı

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1800’lerin ortalarına kadar dayanan meteorolojik kayıtlara ve Kuzey Yarımküre…

15 Mayıs 2024