;
Ekonomi

Varlık Fonları En Kirletici Firmalardan Emisyon Hedefleri Talep Ediyorlar

Yaklaşık 30 trilyon dolarlık varlıkları yöneten fonlar, dünyanın en büyük kirletici 1.600 şirketini “acil olarak” bilime dayalı emisyon azaltım hedefleri belirlemeye çağırdı.

Fidelity International ve Amundi de dahil olmak üzere 220 yatırımcı, yatırım yaptıkları firmaların CEO’larına, küresel ısınmayı 2050 itibarıyla sanayi öncesi seviyelere göre en az 1.5 derece ile sınırlandırmaya yardımcı olacak zorlu hedefler için ulaştıklarını söyledi.

Çağrı, Glasgow’daki COP26 zirvesinin yaklaşık 1 ay öncesinde geldi. Tüm ülkeler iklim değişikliğinin etkileri daha belirgin hale geldikçe daha güçlü hedefler belirlemeye zorlanıyor.

Grup yaptığı açıklamada söz konusu şirketlerin toplu olarak, faaliyetlerine bağlı olan Kapsam 1 ve 2 olarak adlandırılan emisyonlarının 11,9 gigaton olduğunu söyledi. Bu miktar AB ve ABD’nin toplamından daha fazla.

İletişime geçilenler arasında Hyundai Motor Company, kimya şirketi BASF ve Alman havayolu Lufthansa’nın da olduğu belirtildi.

Bir Lufthansa sözcüsü, havayolunun 2050 itibarıyla net sıfır olma ve 2030 itibarıyla yer operasyonlarında net karbon emisyonlarını yarıya indirme ve karbon nötr olma taahhüdüne dikkat çekti.

CDP tarafından koordine edilen kurumlar, tüm şirketlerin, hedefleri kontrol eden bağımsız bir organ olan Bilime Dayalı Hedefler Girişimi aracılığıyla hedefler belirlemelerini istediler.

MFS Investment Sürdürülebilirlik ve Yönetim Başkanı Barnaby Wiener, “Sermayeyi sorumlu bir şekilde tahsis etmek isteyen uzun vadeli yatırımcılar olarak, portföy şirketlerimizin Paris Anlaşması ile uyumlu bilime dayalı emisyon azaltım planlarını geliştirmelerini, taahhüt etmelerini ve yürütmelerini bekliyoruz” dedi.

Grup, yaptığı açıklamada, şirketlerin istendiği gibi davranmaması halinde imzacılarının herhangi bir eylemde bulunacağını belirtmedi, ancak hissedarlar olarak aksi bir durumda, değişikliği zorlamaya çalışmak için nihayetinde oy güçlerini kullanabilirler.

Etiketler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi