;
Ekonomi

Van’da Susuzluk Sorunu Devam Ediyor: Kesintiler Hızlanarak Artıyor

Van

Su kaynaklarının zenginliği ile bilinen Van Gölü Havzası’nda bulunan Van’da su sorunu derinleşerek devam ediyor. Yaz boyunca su kesintilerin yaşandığı kentte, 6 günlük kesintinin daha yaşanacağı duyuruldu. Tarım arazilerinin bu kesintiden ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor.

Van, yaz ayları boyunca içme suyu sorunu yaşadı. Kent merkezi dahil birçok mahallede içme suları periyodik olarak kesildi. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklama ile Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Gevaş ilçelerinde altı gün su kesintisi yapılacağını duyurdu. 60’a yakın mahallede yaşanacak su kesintisi şu açıklama ile duyuruldu; Gürpınar ilçesi Bejingir kaynağından şehrimize gelen 1500’lük ana içme suyu isale hattındaki; (Edremit ilçesi Süphan Mahallesi TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü önü, Süphan Mahallesi Nokta Market yanı, Yeni Mahalle 40 Değirmen Kahvaltı Salonu önü, Merit Oteli karşısı ve Çiçekli-Gevaş yolu Andaç Mahallesi Dönemeç Çayı yanı) toplam 5 adet arızanın giderilmesi için isale hattının tamamında çalışma yapılacağından dolayı kaynaktan su kapatılarak bakım-onarım çalışması yapılacaktır” denildi. Duyuru metninde ayrıca; “Arızaların ve idari su kayıplarının giderilmesi için 48 km uzunluğunda ve 1.5 metre çapında bir hattın boşalması ve arızalar giderildikten sonra tekrar doldurulması belirli bir zaman almaktadır. Bu sebeple 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü sabah saat 03:00 ile 20 Ağustos 2023 Pazar günü saat 23.59 saatleri arasında aşağıda belirtilen ilçelerimize bağlı mahallelerimizde zorunlu su kesintisine gidilecektir.”

Halk Tepkili 

Su kesintisi kararına kent halkı tepkili. Yazın kavurucu sıcaklığının yaşandığı dönem yerine tamiratların kış veya son bahar aylarında yapılması talep edildi. Kent merkezinde de uygulanan su kesintilerden esnaf da dertli. İranlı turistlerin kenti tercih ettiği bir dönemde yaşanan bu su sorunun kentteki otelcileri, turizmcileri ve diğer işletmeleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Öte yandan su sorunu sulama suyunda da yaşanıyor. Sezon boyunca birçok tarım arazisi ve bahçe susuz kaldı. İklim krizinin etkisiyle kentin olduğu havzada bulunan yüzü aşkın dere ya kurudu ya da su kaybı yaşayarak kuruma noktasına geldi. Aynı su kaybını başta Van Gölü olmak üzere havzadaki göller de yaşıyor. Van Gölü, kilometreleri bulan bir çekilme ile yüz yüze kalırken Sıhke, Akgöl ve Değirmigöl gibi küçük göller kurumak üzere.

Bölgedeki İçme Suyu Meclise Taşınıyor ama Çözüm Yok 

İçme suyu  sorunu bölgenin diğer illerinde de yaşanıyor. Siirt, Ağrı, Urfa ve Mardin bu kentlerden bazıları. Yaşanan su sorununu  siyasiler zaman zaman gündemine alıyor. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van’ın su sorununu meclise taşıdı. Aylardır Van’da suların akmadığına dikkat çeken Varlı, yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklığın, tarım emekçilerini ve diğer yurttaşları zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

Tarım ülkesi Türkiye’nin dışa bağımlı hale gelmesi ve tarım emekçilerinin zor üretim koşulları altında kalmasıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Varlı, “Türkiye’de son yılların en sıcak yazı yaşanırken bölge illerinde yaşanan sıcaklıklar 40 dereceyi geçmektedir. Kayyum darbesiyle yönetimine el koyulan Van, Diyarbakır, Mardin ve Siirt başta olmak üzere bölge kentlerinde yaz aylarında zulüm haline gelen su kesintileri yurttaşların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Her yıl yaz aylarında tekrarlanan su kesintilerine dair sağlıklı bir çözüm geliştirilmemektedir. Örneğin geçen hafta basına da yansıyan görüntülerde; Siirt ilinde yaşanan su sorunundan kaynaklı yurttaşların cenazeyi bile taşımalı su ile yıkadığı görülmüştür. Yurttaşların dini vecibelerini bile karşılayacak suyu bulamamasının vebali halkı susuz bırakanların boynunadır” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi