;
Politika

Ütopya Değil Eutopia

İngiliz müzik grubu Massive Attack; Young Fathers, Algiers ve Saul Williams işbirliği ile Robert del Naja, AKA 3D ve Mark Donne yapımcılığını birleştiren yeni projesi Eutopia ile bir kez daha iklim acil durumu, vergi adaletsizliği ve evrensel temel gelir sorunları ile mücadele ediyor. Robert Del Naja ve Grant Marshall ikilisi, dinleyiciyi Thomas More’un Ütopya’sından uzaklaştırıp gerçek dünyanın sorunlarıyla yüzleştiriyor.

Haber: S. Sena Akkoç

Massive Attack geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından sürpriz bir duyuruyla yeni çalışmaları Eutopia’yı sundu. Üç şarkıdan oluşan EP’de Robert Del Naja ve Grant Marshall ikilisi sırasıyla iklim krizi, vergi adaletsizliği ve evrensel temel gelir sorununa değindi.

Massive Attack, yeni projesi için “Sokağa çıkma yasağı insanlığın en iyi yönlerini ve en kötü kusurlarını ortaya çıkardı. Bu belirsizlik ve kaygı dönemi, bizi yaşadığımız zarar verici sistemleri değiştirme yönünde bariz bir ihtiyaç olduğunu düşünmeye zorladı. Üç uzmanla çalışarak iklim acil durumu, vergi sığınağı ve evrensel temel gelir formunu almış olan küresel yapısal sorunlar hakkında işitsel ve görsel bir diyalog oluşturduk” dedi.

Adından da anlaşıldığı gibi Eutopia, Thomas More’un Ütopya’sından geliyor. Ancak grup, More’un ütopyası gibi mükemmel ve kusursuz bir dünyayı anlatmak yerine acilen harekete geçip daha iyi bir dünya kurmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Geçtiğimiz yıllarda müzik endüstrisinin karbon salınımına etkisinden bahsederek gruplarının kendi etkilerini en aza indirmeye çalıştıklarını söyleyen ikili, daha önceki albümlerinde de iklim krizine değinmişti. Grup, iklim uzmanlarıyla çalışarak karbonsuz turneler düzenlemiş ve İngiltere’deki bir iklim krizi eylemi sırasında konser vermişti.

İkilinin bu yaz planladıkları yeşil Avrupa turnesi, pandemi nedeniyle iptal olmuştu. Eutopia, Massive Attack hayranları için bir teselli oldu.

Bu yeni projenin Climate Emergency, Ubi ve Tax Havens şarkılarına Young Fathers, Algiers ve Saul Williams da dahil oldu.

Adını ve ilhamını Thomas More’un Utopia’sından alan albüme BM Paris İklim Antlaşması’nın yazarı Christina Figueres, Amerika’da varlık vergisi politikalarında adı geçen Gabriel Zucman ve evrensel temel gelir üzerine çalışan Guy Standing gibi uzmanlar da dahil oldu.

Mario Klingemann tarafından yapayzeka ile hazırlanan video klip ise büyüleyici görseller sunarak müziğe eşlik ediyor.

Videolara buradan, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.