;
Ekonomi Politika

UniCredit Kömürden Elini Çekiyor

Yapı Kredi’nin ortağı UniCredit 2023’ten sonra kömür finansmanından çekileceğini duyurdu.

UniCredit Bank, 2023 yılında kömür projelerine kredi vermeyi sonlandıracak. Yapı Kredi Bankası ile %50’lik payla Koç Grubu ile ortak olan İtalyan finans devi UniCredit, 2023’te kömür finansmanından çekilmeyi planlıyor. Yeni 4 yıllık planını açıklamadan bir hafta önce sürdürülebilirlik hedeflerini sunan banka, 2023 yılından sonra kömür projelerine kredi vermeyecek.

Banka ayrıca 2023’te yenilenebilir enerji sektörüne harcamalarını dörtte bir oranında artırarak 9 milyar eurodan (10 milyar dolar) yukarı çıkaracaklarını açıkladı.

Ancak STK’lar bu yeni yaklaşımın bankanın Çekya’daki EPH gibi iklim ve halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan Avrupa’daki kömür tesislerini desteklemeye devam etmesini sağlayabileceği konusunda uyardılar.

Son araştırmalara göre, Paris Anlaşması imzalandığından beri UniCredit, Yıldırım (Türkiye), Vale (Brezilya), Uniper (Almanya) ve Fortum (Finlandiya) dahil olmak üzere yeni kömür santralları inşa etmeyi planlayan şirketlere 4 milyar doların üzerinde para sağladı.

UniCredit’in yeni politikası, bankayı, son dört yılda Avrupa’nın büyük bankaları arasında yaygın olan bir finansman kısıtlaması olan yeni kömür projelerini doğrudan finanse etmeyi durdurmasını taahhüt ediyor.

UniCredit ayrıca kömür madenciliği ve kömür enerjisi şirketlerinin kurumsal borç ve sigorta işlemlerini yöneteceği koşulları da duyurdu. Bu koşullar UniCredit’in halihazırda var olan ve kömür alanında çalışan şirketlerini büyütmek isteyen müşterilerine finansman sağlamalarını geciktiriyor.

Roma’daki Re:Common’dan Antonio Tricarico, “Yeni sloganı ‘Doğru olanı yap!’ kapsamında, UniCredit yeni politikasıyla kömür ile arasına mesafe koydu. Ancak gerçekten doğru olanı yapmak için bilim insanlarının ısrarla söylediği gibi, UniCredit’in hızlı bir şekilde kömür yayılmacılığına finansman sağlamayı durduracağı ve OECD ülkelerinde en geç 2030 yılında; geri kalan bölgelerde ise 2040 yılında kömürden tamamen çıkacağı yönünde taahhütte bulunması gerekiyor” dedi.