;
Politika

Ulusal Sürdürülebilir Şehircilik Toplantısı, 9-10 Eylül’de Samsun’da

Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında “Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında yürütülen “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ortaklık Projesi” kapsamında düzenlenen “Ulusal Sürdürülebilir Şehircilik Toplantısı” 9-10 Eylül tarihleri arasında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşecek.  

Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında “Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında yürütülen “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ortaklık Projesi” kapsamında düzenlenen “Ulusal Sürdürülebilir Şehircilik Toplantısı” 9-10 Eylül tarihleri arasında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 9-10 Eylül 2019 tarihlerinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilecek olan Ulusal Sürdürülebilir Şehircilik Toplantısı’nda akıllı şehir, kentsel dönüşüm, çevre ve iklim değişikliği konularının masaya yatırılacağını açıkladı.

Samsun Denge Gazetesi’nin haberine göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında 15 Ocak tarihinden itibaren yürüttüğü “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Ortaklık” projesi, çalışmalarına devam ediyor.

Demir toplantının amacına dair, “sürdürülebilir şehircilik ana başlığı altında, akıllı şehir, kentsel dönüşüm, çevre ve iklim değişikliği konularında ülkemizdeki yerel yönetimlerin bilgi ve deneyim sahibi olarak iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasını sağlamak ve ileriye dönük yeni yerel ortaklıkların kurulmasına zemin hazırlamaktır” dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Demir, “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen proje, ilk etapta Samsun ve Türkiye ile proje ortakları arasında yer alan Portekiz yerel yönetimleri arasında sürdürülebilir iletişim ağı ve işbirliğini kurmayı amaçlıyor. İlimizde faaliyet gösteren Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği’nin de yer aldığı proje faaliyetleri arasında 17 ilçe belediyesine yönelik Avrupa Birliği (AB) müktesebatı ve Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda bilgilendirme toplantıları, Porto’dan Samsun’a ve Samsun’dan Porto’ya çalışma ziyaretleri, Sürdürülebilir Enerji Eylem ve İklim Uyum Planının hazırlanması, Bilgilendirme Toplantıları, Ulusal ve Uluslararası Sürdürülebilir Şehircilik Toplantıları yer alıyor” dedi.

Demir, uluslararası nitelikle olan projenin “3’lü Ortaklık” yapısına sahip olduğunu da söylüyor. Proje ortakları arasında Portekiz’den sekiz belediyeden oluşan Büyük Porto Belediyelerarası Atık Yönetim Birliği Kurumu (LIPOR) ve Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği (SÜRDER) bulunuyor. 1982’den itibaren faaliyet gösteren LIPOR, atık yönetimi, su ve sağlık önlemleri, atıktan elektrik üretimi, kompostlama ve çevre eğitimleri konularında faaliyet gösteriyor.

Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği ise, ekolojik sürdürülebilirlik ve organik tarımsal üretim konularında örnek çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütü. Samsun’da faaliyet gösteren dernek ulusal ve yerel çapta çeşitli projeler yürütmekte, kırsal alanda yaşayan çiftçilerin ve kadınların sosyal ve ekonomik yönden güçlenmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Başkan Demir, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Şehrimizde düzenlenecek Ulusal Sürdürülebilir Şehircilik Toplantısı’nda kentleşme konusunda farklı ülkelerden uygulamalar paylaşılacak. İki gün sürecek olan toplantılara Türkiye’de bulunan ilgili paydaşlar ve Portekiz’le ortak LIPOR’un yanı sıra uluslararası çapta sürdürülebilir kentleşme konusunda iyi örnek olabilecek belediyeler katılım sağlayacak”.