;
Ekonomi

“Ulusal Karbon Kredilendirme Programı için İmzalar Atıldı”

Ulusal Karbon Kredilendirme Programı

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması çerçevesinde ulusal karbon kredilendirme programı protokolünü İklim Değişikliği Başkanlığıyla imzaladıklarını söyledi.

14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla Gebze Bilişim Vadisi’nde Uluslararası Genç Profesyoneller Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın Türkiye’nin standartlarını belirleme hedefine çok önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Standartlar, gündelik ihtiyaçlarımızdan sağlığımıza, çevrenin korunmasından dijital teknolojilerin kullanımına tüm alanlarda belirleyici bir role sahiptir. Üreticiler açısından süreçleri iyileştirme, maliyetleri düşürme, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi temel katkıları olan standartlar, tüketiciler açısından da kaliteli, güvenli ürün ve hizmete ulaşma gibi faydalar sağlamaktadır. Küresel ticaret düzleminde ihracatın pasaportu olarak tanımlanan standartlar, bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmasında olmazsa olmazıdır” dedi.

Yeşil dönüşüm alanında yapılan çalışmalara değinen Şahin, “Yeşil dönüşüm alanında enstitümüz, sanayicilerimizin karşılaşabileceği teknik engellerin bertaraf edilmesi ve bu yeni döneme hazırlanması noktasında da çalışmalarını sürdürmektedir. Ülkemizin yeşil mutabakat eylem planı çerçevesinde enstitümüze tevdi edilen görevlerden biri 1 Ekim’de pilot uygulamasına başlanan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) etkilerinin sınırlanmasına yönelik çalışmalardır. Bu doğrultuda AB tarafından belirlenecek standartlar çerçevesinde, belgelendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2026 yılı itibarıyla resmi olarak uygulanmasına başlanacak bu düzenlemede ihracatçılarımızın zorluk yaşamaması amacıyla AB’nin belirleyeceği standartları uyumlaştırarak karşılıklı tanımaya zemin hazırlayacak şekilde belgelendirme faaliyetlerimizi de gerçekleştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Belgelendirme faaliyetlerine başladıklarını ifade eden TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Kurum ve kuruluşlarda yeniliği teşvik eden, mevcut yönetim performansı değerlendiren ve kurumsal değişim programlarını desteklemek için ortak çerçeve oluşturan belgelendirme faaliyetine de başlandı. Eylül ayı itibarıyla su verimliliği yönetim sistemi belgelendirmesine de başladık. Bu standart, kuruluşların su tasarrufu sağlamasına, işletme maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmak için yayımlanan tek uluslararası standarttır” dedi.

Şahin, SKDM çerçevesinde ihracatçılara önemli avantajlar sağlayacağını söylediği ulusal karbon kredilendirme programında harekete geçtiklerini söylerken şöyle devam etti: “Emisyon azaltımı, uzaklaştırma ve giderimi ile ilgili ulusal standartlar ve metodolojilerin belirlenmesi, projelerin kayıt altına alınması ve karbon kredilerinin sertifikalandırılmasına yönelik ulusal karbon kredilendirme programı protokolünü İklim Değişikliği Başkanlığıyla imzaladık. TSE olarak ülkemizde dijital dönüşüm sürecine hızlı şekilde uyum sağlanması ve bilişim teknolojileri altyapısının sağlam şekilde geliştirilmesi doğrultusunda hazırlanan her türlü teknik düzenlemeyi standardizasyon ve uygunluk değerlendirme altyapımızla da destekliyoruz” diye konuştu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi