;
Politika

Ülkeler AB’nin Metan Emisyonları Üzerindeki Baskısını Zayıflatmaya Çalışıyor

metan

Bazı AB ülkeleri, bloğun metan emisyonlarını azaltmak için planladığı yasayı zayıflatmaya çalışıyor.

Bazı AB ülkeleri, AB’nin COP27 iklim konferansında iklim değişikliğiyle mücadele etmek için daha fazlasını yapma taahhüdünden haftalar sonra, bloğun petrol ve gaz sektörü kaynaklı metan emisyonlarını azaltmak için planladığı yasayı zayıflatmaya çalışıyor.

Metan gazı, karbondioksitten sonra iklim değişikliğinin en büyük ikinci nedeni ve çok daha yüksek bir ısınma etkisine sahip. Dünya şiddetli iklim değişikliğinden kaçınmak istiyorsa metan emisyonlarındaki hızlı kesintiler çok önemli.

Avrupa Komisyonu geçen yıl Avrupa’daki petrol ve gaz şirketlerinin metanı sızdıran altyapıyı bulmasını ve düzeltmesini zorunlu kılan bir yasa önerdi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden altı ay sonra başlamak üzere üç ayda bir kontrol yapılması gerekecek.

Ancak yasayı müzakere eden AB ülkeleri, Reuters tarafından görülen en son uzlaşma taslağına göre, ilk denetimi 12 aya ertelemek ve ardından farklı altyapı türlerini kontrol etmek için farklı zaman çizelgeleri (bazı durumlarda daha az sıklıkta) belirlemek istiyor.

Örneğin, kompresör istasyonları ve sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri altı ayda bir, vana istasyonları 12 ayda bir ve iletim boru hatları iki yılda bir denetlenecek.

Ülkeler ayrıca aktif olmayan derin petrol ve gaz kuyularında metan sızıntısı olup olmadığını kontrol etme şartını kaldırmak ve alev bacalarının haftalık teftişini aylık olarak değiştirmek istiyor.

Taslak, 27 AB üye ülkesi arasındaki müzakereleri yansıtıyor. Hangi ülkelerin değişiklikleri desteklediğini ise belirtmiyor.

Bununla birlikte, çeşitli ülkelerin müzakere pozisyonlarını detaylandıran AB belgeleri, Macaristan ve Romanya’nın daha zayıf kurallar talep ettiğini gösterdi.

Bir belgede Macaristan, AB’nin rutin olarak gaz yakmayı derhal sona erdirme planının “sektör için bir maliyet ve zamanlama sorunu” teşkil edeceğini ve 2030’a ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Macaristan’ın AB temsilciliği müzakereler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Rumen bir kaynak Reuters’e ülkenin “iklim hedeflerimizle uyumlu, teknik olarak uygulanabilir ve uygulama takviminin gerçekçi olmasını sağlayan” tedbirler hazırlamak için çalıştığını söyledi.

Kıdemli bir AB diplomatı, değişikliklerin yasanın iddiasını azaltmaması gerektiğini söyledi ve bazı ülkelerin kuralların maliyeti ve uygulanabilirliği konusundaki endişelerini gidermeye çalıştı.

Kampanyacılar, daha zayıf AB kurallarının bloğun yeşil kimliğini zedeleyeceği konusunda uyardı ve Kanada ve Nijerya gibi ülkelerin daha iddialı metan düzenlemelerinde aşama kaydettiklerini söyledi.

ABD ile beraber AB, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını %30 oranında azaltmayı amaçlayan 150 ülkenin Küresel Metan Taahhüdüne öncülük ediyor.

AB ayrıca geçen ayki COP27 iklim zirvesinde metanı azaltmak için daha fazlasını yapma sözü veren petrol ve gaz piyasası katılımcıları arasında yer aldı.