;
Politika

Tuvalu, Çin’in ve ABD’nin Ortak İklim Eylemine İhtiyaç Duyuyor

tuvalu

Tuvalu Dışişleri Bakanı, ABD’nin ve Çin’in barışı sağlamak ve iklim eylemine geçmek için  beraber hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Simon Kofe, sanal bir etkinlikte Reuters’e verdiği demeçte, Tuvalu ve daha geniş bir bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alınırken, Çin’in de dahil olması gerektiğine dikkat çekti.

Kofe, “Dünya barışını sağlama ve iklim değişikliğini ele alma konusunda gerçekten ciddiysek, o zaman iyi veya kötü insanlar diye bir şey yok… Gemide Çin’e ve ABD’ye ihtiyacımız var” dedi.

Ülkenin dışişleri bakanına göre, Pasifik’te Çin yerine Tayvan ile diplomatik ilişkileri olan Tuvalu, Çin’i güçlü bir ortak olarak görüyor.

Kofe, “Çin’e bir şey yapmak niyetinde değiliz. Aslında onlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyoruz. Ama onlarla karşılaştığımızda fikrimizi söylemekten ve tavır almaktan korkmuyoruz” dedi.

Pasifik bölgesi, Çin’in artan etkisi üzerine ABD ve ortaklarının bölgede gücünü arttırmaya yönelik hamlelerinden sonra daha fazla tartışmalı hale geldi.

Çin ve Solomon Adaları arasında yakın tarihli bir güvenlik anlaşması, Pekin’in askeri varlığını genişletme emelleriyle ilgili endişeleri artırdı.

Kofe, Tuvalu’nun “battığını” göstermek için, geçen seneki COP26 isimli küresel iklim konferansında denizin derinliklerinde ayakta durarak 12 bin kişilik ulusa dikkat çekti. Başkent bölgesinin %40’ı yüksek gelgit nedeniyle su altında. Bu küçük ülkenin yüzyılın sonuna kadar sular altında kalacağı tahmin ediliyor.