;
Ekonomi Politika

TÜSİAD: “Yeşil Dönüşüm Türkiye için Zorunluluk”

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen coğrafyalardan biri olan Türkiye için, yeşil dönüşümün bir tercih değil gereklilik olduğunu söyledi, Paris Anlaşması’nın 2021’de onaylanmasını diledi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı ve Divanı, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı asil ve yedek üyelerinin seçimi için Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

Yapılan seçim sonucunda TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan yeniden seçildi.

AA’nın haberine göre toplantı açılışına video konferans yöntemiyle katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski, kuruluşlarının 50’nci yılının “Salgın nedeniyle dünyanın çok boyutlu bir krizden geçtiği, iklim değişikliği felaketinin tüm haşmetiyle kendisini gösterdiği bir döneme” denk geldiğini söyledi.

‘Yeşil Mutabakat Geleceğin Yol Haritası”

Geleceğin renginin pandemiyle iyice açığa çıktığını belirten Kieslowski, iklim değişikliğinin ve çevre tahribatının maliyetinin tüm çıplaklığıyla sergilendiğini söyledi. Açıklamasında “Yeşil bir ekonomiyi, küresel ölçekte yaratmayı beceremediğimiz takdirde, dünyanın bu yüzyılı ancak zar zor çıkarabileceğini düşünenlerin sayısı hızla yükseliyor. İktisadi açıdan da AB’nin öncülük ettiği, ABD’nin Biden yönetiminde tüm iradesiyle katılıp kendi programını açıkladığı Yeşil Mutabakat, artık geleceğin yol haritasıdır. Çin, bu konuda da kendisini öne çıkararak sıfır karbon salımı konusundaki zamanlama hedefini açıklamıştır” dedi.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenen coğrafyalardan biri olan Türkiye için, yeşil dönüşüm bir tercih değil gereklilik olduğunun altını çizen Kaslowski,  “Küresel düzeydeki bu yeşil ekonomi dönüşümünün gerekleri ile ülke ekonomimizin yapısal nitelikleri arasındaki açığın büyümesine izin veremeyiz. Çevresel, toplumsal, ekonomik sürdürülebilirlik için kalıcı çözümler getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Paris Anlaşması Onaylanmalı”

Açıklamasının devamında “Türkiye’nin bu yeni çarkın dışında kaldığı, devletin bu işi önemsemediği, iş dünyasının şimdi masraf zamanı değil diyerek gerekli yatırımları ertelediği bir durumda kalamayız. Bu dönüşümün gereklerini yapmazsak, bırakın tedarik zincirlerinde imtiyazlı bir konuma erişmeyi, mevcut pazarlarımızı tutmakta dahi zorlanırız” dedi.

Kaslowski, bu bağlamda 2021’in Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onayladığı bir yıl olmasını, tüm taraflar için öngörülebilir bir çerçeve çizecek bir yol haritasına vesile olmasını diledi.