;
Politika

TÜSİAD: “Karbon Nötr Bir Ekonomi Modelini Benimsemeliyiz”

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, iş dünyasını bir araya getiren toplantıda, “Şu andaki ekonomi modelini baştan aşağı değiştirmemiz, karbon nötr ekonomi yaklaşımını benimsememiz, üretim ve tüketim kalıplarımızı bu duruma ayarlamamız gerekiyor” dedi. 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Özilhan, iklim krizinden ekonomik gelişmelere ve laikliğe kadar başlıkları birbirleri ile bağlantıları üzerinden değerlendirdi.

Özilhan, ekonomi modelinin baştan ayağa değiştirilmesi gerektiğini ve karbon nötr ekonomi yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini söyledi: “Düşen sadece TL’nin değeri değil, su rezervlerimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı, mutluluk ve huzurumuz da geriliyor. Farklı eşitsizliklerin iç içe geçtiğini ve ötelenen sorunların kartopu misali büyüdüğünü görüyoruz. Huzurlu, mutlu, barış içinde yaşayacağımız bir gelecek için toplumsal adaleti, tüm boyutlarıyla tesis etmemiz, adil bir Türkiye hedefini başarmamız gerekiyor.”

Bu doğrultuda en önemli adımların, piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmek ve başta Merkez Bankası olmak üzere düzenleyici kurumların bağımsızlığını tartışma dışı bırakacak biçimde tesis etmek olacağını belirten Özilhan, “100 yıl boyunca ayakta dimdik durmamızı sağlayan bu ilke (laiklik) önümüzdeki 100 yıl içinde de özlemlerimizi gerçekleştirmemizin en büyük teminatı olacaktır” dedi.

Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’ten geçmesi ile Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayan altı ülkeden biri olmaktan çıktığını hatırlatan Özilhan, “Ancak karşı karşıya olduğumuz sorunun önemi ve aciliyeti daha fazlasını gerektiriyor. Önlem almakta gecikmek bugün doğal kaynakları özensiz tüketmenin maliyetini gelecek kuşaklara ödetmek anlamına geliyor. Bu yanlış olduğu gibi artık devam ettirilebilir bir yaklaşımda değil şu andaki ekonomi modelini baştan aşağı değiştirmemiz, karbon nötr ekonomi yaklaşımını benimsememiz, üretim ve tüketim kalıplarımızı bu duruma ayarlamamız gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi