Politika

Türkiye’nin Birçok Kentinden Çevreci ve Hukukçular Van’da Buluştu

Doğaya Güç Kat Ağı, Van Barosu Çevre Komisyonu ve Van Çevre Derneği işbirliği ile Van’da çevre ve hukuk konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. Ülkenin birçok kentinden çevre aktivistinin ve hukukçunun katıldığı toplantıda yaşanan çevre sorunları konuşuldu, bu sorunlar karşısındaki hukuki mücadele ele alındı.

Van’da iklim krizi, ekolojik tahribatlar ve çevresel sorunların tartışıldığı bir çalıştay düzenlendi. Doğaya Güç Kat Ağı, Van Barosu Çevre Komisyonu ve Van Çevre Derneği tarafından düzenlenen çalıştaya farklı kentlerden birçok STK temsilcisi, çevreci ve hukukçu katıldı. Doğu Akdeniz Çevre Derneği, Niğde Çevre Derneği, Mardin Çevre Derneği, Zilan Ekoloji Platformu, Doğaya Güç Kat Ağı gibi oluşumların temsilcileri ile Van, İzmir, Iğdır, Adana ve Ankara barolarından çok sayıda avukat katıldı. Katılanlar arasında akademisyenler de vardı.

Katılımcılar, Kentlerindeki Çevresel Sorunları Anlattı

Van Barosu’nda düzenlenen çalıştaya katılan katılımcılar, kentlerindeki ekolojik sorunları dile getirdi. Avukatlar ise çevresel sorunlara karşı yapılacak hukuki mücadeleyi deneyimleri üzerinden anlattı.

Van Baro Başkanı Sinan Özaras’ın yönettiği çalıştay, yapılan sunumların ardından Van Gölü havzasında yaşanan çevre sorunlarına ve bu sorunlar karşısındaki çözüm önerilerinde durulması ile devam etti. Sulak alanların önemi, sorunları, ulusal ve uluslararası mevzuat açısından değerlendirilmesi yapıldı ve bölgedeki diğer çevre sorunları da ayrıca ele alındı.

Tahribatlar Karşısında Verilecek Hukuki Mücadele Ele Alındı

Yine Cilo ve Ağrı Dağı’ndaki buzulların erimesi, kuraklık, Van Gölü’nün kirliliği ve çekilmesi, bölgedeki HES projeleri, mermer, maden ve taş ocakları ile barajlar tartışılan diğer konu başlıkları oldu. Katılımcı avukatlar, bu tarz faaliyetlerle ilgili hukuki mücadele yöntemlerini değerlendirdi.

Doğaya Güç Kat Ağ Koordinatörü Osman Erdem ise Van Gölü etrafındaki sulak alanlarla ilgili bir sunum yaparak bu alanların canlı ekosistemi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Kıyı kanunu, sulak alanların kurutulması, gölü besleyen derelerin kuruması ve kuraklık da Erdem’in gündeminde olan konular oldu. Erdem, sunumun sonunda sulak alanların korunması için alınacak yedi ayrı önlemden söz etti. Kıyı işgalinin son bulması, sazlıkların özel çevre koruma alanı ilan edilmesi gibi tedbirler bunlardan bir kaçıydı.

Yaklaşık dört saat süren çalıştayın ardından genel bir değerlendirme konuşması yapıldı.

Önceki Haberler

Bankalar Paris Anlaşması’ndan Bu Yana Fosil Yakıtlara 7 Trilyon Dolar Aktardı

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 9 yıl geçti ama anlaşmadaki taahhütler çiğnenmeye devam ediyor. Son bir…

14 Mayıs 2024

AB’de Fosil Yakıtların Elektrik Üretimindeki Payı İlk Kez Yüzde 25’in Altında!

AB ülkelerinin elektrik üretiminde fosil yakıtların payı, nisanda ilk kez %25'in altına düştü. Aynı dönemde…

14 Mayıs 2024

Ardahan ve Kars’ın Suyu ve Meraları Maden Tehdidi Altında

Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Ardahan ve Kars’ı kapsayan Doğu Anadolu’nun verimli meraları, altın ve bakır…

14 Mayıs 2024

Lancet: Avrupa Ülkeleri İklim Krizine Karşı Yeterli Siyasi Eylemde Bulunmuyor

Yeni yayımlanan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2024 Avrupa raporu, ülkelerin yurttaşlarını iklim…

13 Mayıs 2024

Uzungöl Yok Oluyor: İklim Değişikliğinin de Parmağı Var!

Uzungöl ile beraber Sera Gölü'nde son yıllarda su seviyesi azalırken, göl tabanlarında ise kirliliğin yanında tortu…

13 Mayıs 2024

Güneş Enerjisi Kapasitesinde Rekor Artış

Türkiye’deki güneş enerjisi kurulu gücü Nisan ayı sonunda Mart ayına göre 1,3 gigavatlık artış ile…

13 Mayıs 2024