;
Politika

Türkiye’de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi Başladı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile UNDP ortaklığı ile hayata geçirilen Türkiye’de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi Ankara’da düzenlenen açılış toplantısı ile başladı.

Türkiye’de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi, Ankara’da çeşitli paydaşların bir araya geldiği toplantı ile başladı.

Özellikle sektör ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal dayanıklılığın artırılmasını hedefleyen proje, ulusal iklim değişikliğine uyum politikaları için daha iyi karar verme araçları oluşturmayı ve kentsel uyum planlama çözümleri sunarak Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplumla iklim değişikliğine uyum için kapasite geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetlerinde bulunmayı planlıyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

İklim değişikliğine uyum eylemini uygulamak için bir “uyum hibe programı” da sunacak olan proje, politika, teknik ve işlevsel referans çizgileri geliştirerek Türkiye’de iklim değişikliğine uyum için uygun bir ortam oluşturmayı planlıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Angel Gutierrez Hidalgo, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Yardımları Dairesi Başkanı İsmail Raci Bayer ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci’nin açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda, yapımcı/yönetmen Güven İslamoğlu ve UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı da konuşma yaptı.

Türkiye’de İklim Kaynaklı Krizler Artıyor

İklim değişikliğinin ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olduğunun altını çizen Sukhrob Khojimatov, “Türkiye’de iklim kaynaklı krizlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz 20 yılda bu krizler 1995-2000 yıllarına kıyasla altı kat arttı. Dayanıklı altyapı çalışmaları, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayacak” diye konuştu.

İklim Eylemi için Herkese İhtiyaç Var

“İklim eylemi için herkese ihtiyacımız var, hepimiz risk altındayız” diyen Angel Gutierrez Hidalgo, ortak sorunlara ortak çözüm bulma ihtiyacının altını çizdi. Hidalgo ayrıca Paris Anlaşması için uluslararası eylemler alınması gerektiğini belirtip Avrupa Yeşil Düzen’in sadece AB değil bölge için de iklim krizinin çözümünde bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Karadeniz ve Akdeniz’de sel ve heyelan gibi felaketlerde ciddi kayıplar yaşandığından bahseden Sebahattin Dökmeci, “Düşük karbon tabanlı ekonomi için stratejik projeler yapıyoruz” diye konuştu.

Toplantı, karbon ayakizini düşük tutmak için et ürünleri içermeyen yerel gıdalarla hazırlanan öğle yemeğinin ardından sektörler ve kent ölçeğinde iklim uyum eyleminin etkilerinin ele alındığı bir teknik çalıştay ile devam etti.

Proje, ilgili kamu kurumları ile yerel yönetimler, bölgesel kalkınma ajansları, odalar, sendikalar, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum örgütlerine ulaşmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, iklime dayanıklı sürdürülebilir kalkınma için daha iyi karar verme araçları ve kentsel alanlarda uyum ve esneklik planlaması geliştirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda iklim değişikliğine uyum eylemi için bir hibe programı geliştirilmesi de planlar arasında.