;
Ekonomi Politika

Türkiye Paris Anlaşması’nı Meclisten Geçiriyor mu? Özel Finans Paketi Sunuldu

Fransa ve Almanya, BM ve Dünya Bankası ile birlikte Türkiye’ye Paris Anlaşması’nı meclisinden geçirmesi için özel bir “finans paketi” teklif etti.

Hürriyet Daily News’ten Serkan Demirtaş’ın haberine göre Türkiye’ye Paris Anlaşması’nı meclisinden geçirmesi adına özel bir “finans paketi” teklif edildi. Teklifi Fransa ve Almanya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştirdi.

Türkiye anlaşmayı 22 Nisan 2016’da imzalamış ancak meclisinden geçirmemişti. Bugün itibariyle anlaşmayı imzalayan 195 ülkeden 186’sı anlaşmayı meclisinden geçirmiş durumda. Türkiye; Rusya, İran ve Irak gibi ülkelerle birlikte anlaşmayı meclisinden geçirmeyen dokuz ülke arasında yer alıyor.

2015 yılında Paris’te düzenlenen BMİDÇS 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilen anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle küresel seragazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmişti.

Paris Anlaşması, kabulünden 1 yıl geçmeden yürürlüğe giren ilk küresel anlaşma olma özelliğine sahip.

Türkiye’nin anlaşma çerçevesinde gelişmiş ülke statüsünde yer alıyor ve iklim değişikliği rejimi çerçevesinde finansal erişime dair talepleri bulunuyordu. Ancak bu talep kabul görmüyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen 24. Taraflar Konferansı’nda da konu gündeme gelmiş, ancak çözüme kavuşmamıştı. Avrupa Birliği (AB) adına COP24 Başkanlığı için görüşmeleri yöneten Fransız Büyükelçi Brigitte Collet tarafından ana oturumda yapılan açıklamada uzlaşmaya varılamadığı belirtilmişti.

Kaynaklara göre, Fransa ve Almanya, Türkiye’yi anlaşmayı meclisinden geçirmesi için ikna etmeye çalışan öncü ülkeler olarak ön plana çıktı. Bu iki Avrupa ülkesi tarafından BM’nin ve Dünya Bankası’nın desteğiyle ortaklaşa hazırlanan bir mali paket, son aylarda hükümetin değerlendirmesine sunuldu. Hükümetin paketi incelemesi, Ankara’daki Maliye, Çevre, Enerji ve Dışişleri bakanlıklarının liderlik ettiği bir ekip tarafından sürüyor.