;
Politika

Türkiye EK 1’den Çıkma Talebini Geri Çekti

Zirve öncesinde taleplerinin tartışılmasının gündeme girmesini  talep eden Türkiye, EK 1 listesinden çıkma talebini geri çekti. 

Türkiye EK 1 listesinden çıkma talebini geri çekti. Türkiye Zirve öncesinde yine, iklim finansmanına erişebilmeyi ve gelişmekte olan ülke olarak yeniden sınıflandırmayı talep etmişti. Yine de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi gayri-resmi müzakere kanalları açılabilir. Örneğin, iki sene önce düzenlenen COP23’te Başkanlık, Almanya’yı Türkiye’ye arabuluculuk yapmak konusunda görevlendirmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP25) öncesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldiğini duyurmuştu.

Kurum, “Görüşmemizde; ülkemizin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Ek-1 listesinden çıkarılıp, ulusal koşulları ve kalkınma düzeyine uygun bir pozisyona yerleştirilerek adil bir işbirliği ortamı sağlamasını temenni ettiğimizi vurguladık” açıklamasını yapmıştı.

UNFCCC’ye taraf olan diğer ülkeler gibi, üst düzeyde zirvede temsil edilen Türkiye, Rusya’nın Eylül ayında Paris Anlaşması’nı onaylaması ile G20 üyeleri içerisinde bu anlaşmayı onaylamayan tek ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağına dair pozisyonunda ise her hangi bir değişiklik bulunmuyor. Türkiye, anlaşma çerçevesinde iklim finansmanına erişebilmeyi ve gelişmekte olan ülke olarak yeniden sınıflandırmayı talep ediyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.