;
Analiz Politika

Türk Medyasında Bonn Zirvesine Dair Yanlış Haberler

6-17 Kasım 2017 tarihlerinde Almanya’nın Bonn şehrinde Fiji Başkanlığında gerçekleştirilen iklim zirvesi, tam adı ile 23. Taraflar Konferansı (COP23), bazı ilerlemeler ve düğümler ile sonuçlandı. Zirvenin son gününe dair Türkiye basınında çıkan haberlere bakıldığında skandal olarak nitelendirilebilecek yanlışlar olduğu görülmekte. Kamuoyunun iklim değişikliği gibi kritik bir konuya dair uluslararası müzakereler hakkında doğru bilgi almasını engelleyici nitelikteki bu haberler Türk medyasında konuya yeterli özenin gösterilmediğine bir işaret olabilir.

Haberlerdeki Kritik Yanlışlar

Habertürk‘te, Cumhuriyet‘te, Milliyet‘te, Sputnik‘te ve daha pek çok mecrada yayımlanan ve aynı içeriğe sahip olduğu görülen haberlere göre “Almanya’da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda Türkiye’nin gündeme getirdiği talepler kabul edilmeyince Türk heyeti rest çekerek geri döndü”. Oysa Almanya’daki müzakerelerde Türkiye’nin talepleri önceki iki zirvede olduğu üzere açık uçlu istişare süreci ile yürütülmüş, bir sonuca varamadığı için zirve sonunda bu istişare süreçleri sonlandırılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den alıntılar ve “para kavgası” gibi gerçeklikten uzak başlıklar da içeren haberlere ilişkin ilgili basın mecralarının heyetin zirveyi terk ettiği bilgisini doğrudan Bakanlık yetkilileri tarafından mı yoksa başka bir kaynağa dayanarak mı aktardığı bilinmezliğini korurken söz konusu haberlerin kamuoyunu yanıltıcı etkisi haberler paylaşıldığı ve tekzip yapılmadığı oranda artarak devam ediyor.

Ne Olmuştu?

Zirvenin kapanış oturumunda aldığı son sözlerde Türkiye’nin taleplerine dair girişimlerin devam edeceğini diplomatik bir nezaketle aktaran Başmüzakereci Mehmet Emin Birpınar, tüm taraflara teşekkür etmiş, zirve bir problem olmadan sonlandırılmıştı. İstişare sürecini yürüten Alman Müsteşar Flasbarth’ın ve Türkiye Heyeti Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar’ın kapanış oturumundaki söz konusu konuşmaları Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası sayfasından da yayımlandı (06:15’ten itibaren dinleyebilirsiniz):

 

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.