;
Bilim

Tüketici Elektroniği Fuarı Bu Sene İklim Krizine Çözümler Üretiyor

7 – 10 Ocak tarihlerinde Las Vegas, ABD’de gerçekleşen Consumer Electronics Show’da bir araya gelen yüzlerce teknoloji devi, iklim krizine çözümler üreten son inovasyonlarını sergiledi. 

7 – 10 Ocak tarihlerinde Las Vegas, ABD’de gerçekleşen Consumer Electronics Show’da (Tüketici Elektroniği Fuarı- CES) yüzlerce teknoloji devi son inovasyonlarını göstermek için bir araya geldi. Ancak bu seneki etkinlik, Greta Thunberg etkisi mi yoksa ısınmakta olan gezegenimizin neden olduğu gerçekleri görmeye başlamamızdan mıdır, biraz farklıydı. Sadece suyla çalışan klimalardan kompost edilebilen otomobil bataryalarına gösteride birçok yeşil yenilikçi teknoloji yer aldı. Ocak ayının ikinci haftasında gerçekleşen (CES), ısınan bir dünyada yeni yaşam biçimlerine uyum adına ilginç inovasyonlarla doluydu.

Sıcaklıkların yükselmesiyle soğutma sektörünün 2050 yılında bugüne oranla %90 büyümesi bekleniyor. Ancak günümüzdeki klimalar karbondioksite göre 10 kat fazla ısıtma etkisi olan hidroflorokarbonlar (HFCs) ile çalışıyor. OxiCool ise soğutucu işlevi için sadece suyu kullanan ve dünyadaki ilk toksik madde olmadan çalışan klima olma özelliği taşıyor. Geçtiğimiz yıl, soğutma ekipmanlarını büyük soğuk hava depolu kamyon üreticilerine tedarik eden OxiCool, bu seneki CES İnovasyon Ödülü’nü kazanarak, ev tipi HomeCool’u piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

En büyük sorunlarımızdan biri olan atıklara yönelik ise Hewlett-Packard geçtiğimiz yıl okyanuslardan toplanan plastiklerle ilk laptopu üretmişti. Bu yılki Fuar’da ise bilgisayarın yanısıra plastik atıklardan üretilmiş laptop kılıfı, sırt çantası ve kol çantası gibi aksesuarlar yer aldı.

Fuar’da, dünyada birçok yerde su kıtlığının etkisinin hissedilmeye başlamasıyla su tüketimimizi azaltmaya yardımcı olacak, CES İnovasyon Ödülü’nü almaya hak kazanan çığır açıcı bir inovasyon da yer aldı.

Bir buzdolabı büyüklüğündeki ev içi su geri dönüştürme sistemi Hydraloop ise tuvalet, çamaşır ve bulaşık makinesi veya bahçe sulamasında kullanılan suyun %85’ini geri dönüştürüyor. Bu sayede hane içi su kullanımı %45 oranında azaltılaabildiği gibi emisyon azaltımına da katkı sağlıyor. Hydraloop şu an Avrupa, Orta Asya ve Afrika’da sipariş edilebiliyor. ABD’de ise bu yılın ortalarında piyasaya sürülmesi bekleniyor.