;
Politika

Trump Hükümeti Şirketlere Kirlilik Yasalarını Çiğneme İzni Verdi

ABD Çevre Koruması Ajansı, devam eden koronavirüs salgını boyunca çevre yasalarını askıya aldı. Bu durumda şirketlere yol açtıkları hava ve su kirlilikleri karşısında hiçbir yaptırım uygulanmayacak.

Trump hükümeti, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (US Environmental Protection Agency – EPA) eski yetkililerini şaşkına uğratan olağanüstü bir karar alarak, rutin olarak yapılan kirlilik görüntüleme ve raporlamalarına uyulmasını beklemeyeceğini ve bu kurallar çiğnendiğinde herhangi bir yaptırım uygulanmayacağını açıkladı.

Kirleticiler Covid-19 salgınını gerekçe olarak gösterdikleri sürece çevre yasalarını görmezden gelebilecek. EPA, kamu sağlığını tehlikeye atan bu süreçte eyaletlerin kararına saygı duyacak ve şartları değerlendirerek müdahale etme kararı alacak.

Askıya alma durumunun ne zaman sonlanacağı ise belli değil.

EPA yöneticisi Andrew Wheeler, koronavirüsün işletmelerin temiz hava ve su kurallarına uyarken işçileri ve halkı korumasını zorlaştırdığını söyledi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Wheeler, “Bu geçici karar, içinde bulunulan olağanüstü koşullarda insan sağlığı ve çevrenin korunması için verilen hizmetlerle birlikte akıllıca uygulamalar yapılması adına alındı” şeklinde konuştu.

Yeni durum EPA’nın eski yetkilileri ve kararla birlikte kamu sağlığını yeni risklerin beklediğini söyleyen çevre grupları arasında tepkilere neden oldu.

Obama hükümeti zamanında EPA’ya başkanlık yapan Cynthia Giles, “EPA sebebi ne olursa olsun hiçbir zaman haklarından feragat etmemeli ve kamu sağlığına tehdit oluşturan durumlarda harekete geçme yükümlülüklerinden vazgeçmemeli” dedi.

Giles sözlerine “Bugüne kadar EPA’nın esas yetkisinden vazgeçtiği hiçbir örnek bulunmuyordu. Bu bildiri, ülkenin çevre yasalarının uygulanmasında ve EPA’nın halkı koruma sorumluluğunda ulusal düzeyde bir erteleme olacağı anlamına geliyor” şeklinde devam etti.

Giles ve diğer çevre savunucuları tarafından EPA’ya gönderilen bir mektupta, bazı yasaların gevşetilmesinin kriz esnasındaki sınırlı durumlarda mantıklı olabileceği ancak çevre gerekliliklerinin tamamının örtülmesinin Amerikan halkını tehlikeye soktuğu ifadesi yer aldı.

Çoğunlukla farklı etnik kökenli ve düşük gelirli toplulukların yaşadığı alanlarda bulunan endüstriyel tesislerin sebep olduğu hava kirliliği konusunda endişe duyuluyor.

Covid-19 solunum sistemine saldırıyor ve yayılması durumunda eyaletlerin binlerce enfekte kişiyi ölümden kurtaran ventilatörleri temin etmesi zorlaşacak.

Endüstrinin sebep olduğu hava kirliliğinin solumun sistemine olan zararları izlenemeyecek ve bu halihazırda riskte olan ve akciğerlere saldıran Covid-19’a yakalanma riski bulunan popülasyon için özellikle tehlike yaratıyor.

Mektupta, “Zehirli hava kirleticilerine ve astım, nefes darlığı ve kardiyovasküler problemleri tırmandıran diğer kirliliklere izin verilmesi solunum yetmezliğine yol açabilir ve bu kamu sağlığı açısından büyük bir sorumsuzluk” ifadesi yer aldı.

Çevresel Bütünlük Projesi (Environmental Integrity Project) CEO’su Eric Schaeffer, “Bu raporlama ve evrak işleriyle ilgili değil” dedi ve ekledi: “Görüntüleme yapmadığınız için yalnızca içgüdülerinizle hareket ediyorsanız bir sürü sorunla karşılaşırsınız.”

Bir örnek verilecek olursa, bu kararla birlikte petrol rafinerilerinin rapor yazması ve kansere yol açan benzen emisyonlarını düşürmesi gerekmeyecek. Birçoğu Texas’ta bulunan 10 adet rafineri ise belirlenen sınırları halihazırda aşıyordu.

Çevre yasalarının gevşetilmesi, petrol ve doğalgaz endüstri grubu Amerikan Petrol Enstitüsü’nün lobi çalışmaları sonucu gerçekleşti. Enstitü bu hafta EPA’ya mektup göndererek sızdıran ekipmanın onarılması ve kirliliğin görüntülenmesini gerektiren kuralların askıya alınmasını talep etmişti.

Öte yandan, Sierra Club yöneticisi Michael Brune bu kararın mahkeme engeline takılabileceğini belirtti.

Brune, “Trump ve Wheeler’ın kurumsal kirleticiler yararına başvurmayacakları yöntem olmasa da, halkın izin vereceği şeyler sınırlı. Bu illegal ve pervasız eylem elbette denetlenecek” şeklinde konuştu.