;
Ekonomi

Trump ABD’de Fosil Yakıt Üretimini Kolaylaştıracak Teklif Sundu

Trump yönetiminin Pazartesi günü ulusal ormanlarda petrol ve doğalgaz sondaj operasyonlarına izinlerini kolaylaştırmayı planlayan teklifi, çevre gruplarının tepkisini çekti.

ABD’deki Donald Trump yönetimi Pazartesi günü, ulusal ormanlarda petrol ve doğalgaz sondaj operasyonlarına izin vermeyi kolaylaştıracak bir öneri yayımladı. Trump’ın bu hareketi, yaban hayatına zarar vereceği ve seragazı emisyonlarını artıracağı için çevre gruplarını kızdırdı.

192 milyon dönümlük ulusal ormanı ve otlakları denetleyen ABD Orman Hizmetleri, sondaj kiralamalarını ve izinleri onaylamak ve hangi arazilerin kiralanabilir olduğunu belirlemek için zaman çizelgelerini hızlandıracak kural önerilerini yayımladı.

Orman Hizmetleri ilk olarak 2018’de orman arazilerinde petrol ve doğalgaz izinlerini hızlandırmak için bazı kurallarını yeniden düzenlemeyi planladığını söylemişti. Bu kurallar, Başkan Donald Trump’ın kamu arazilerinde ve sularında fosil yakıt üretimini artırma çabalarının bir parçası.

Belgede, değişikliklerin gereksiz prosedürleri azaltarak kiralama ve izin verme süreçlerini daha verimli hale getireceği ve Orman Hizmetleri düzenlemelerini, esas olarak kamu arazilerinde petrol ve doğalgaz sondaj yönetiminden sorumlu olan ABD Arazi Yönetimi Bürosu’nunkilerle daha uyumlu hale getireceği belirtildi.

Çevre grupları ise, yeni kuralların çevresel incelemelerden kaçınacağını ve kiralama sürecine halkın katılımını azaltacağını belirtti.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nde avukat Michael Saul, “Bu öneri Orman Hizmetleri’ni fosil yakıt endüstrisinin aracı haline getirecek” dedi.

Belgede, 2018 yılında orman arazilerindeki kuyulardan elde edilen petrol üretiminin toplam ülke üretiminin % 0,6’sını oluşturduğu bilgisi yer alıyor. Petrol ve doğalgaz kontratları yaklaşık 4 milyon dönümlük bir alanı yani orman hizmet alanlarının % 2’sini kapsıyor.

Kamuoyu, sonuçlandırılmadan önce teklif hakkında yorum yapabilecek.