;
Politika

Tepkilerin Ardından Kadın Üyeler COP29 İklim Zirvesi Komitesine Eklendi

COP29

Komite ilk açıkladığından 28 erkekten oluşuyordu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev komiteye 12 kadın ile beraber 1 erkek daha ekledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinin ev sahipliği yapacağı COP29 küresel iklim zirvesinin daha önce tamamı erkeklerden oluşan organizasyon komitesine 12 kadın ekledi.

“She Changes Climate” isimli kampanya grubu komitenin tamamının erkeklerden oluşmasını eleştirmiş, “İklim değişikliği dünyanın yarısını değil tüm dünyayı etkiliyor” açıklamasında bulunmuştu. Azerbaycan’ın yeni hamlesi ise bu ve benzer tepkilerin ardından geldi.

Tarihi Paris Anlaşması 2015’te imzalandığında BM’nin iklim şefi olan Christiana Figueres, tamamı erkeklerden oluşan komiteyi “şok edici ve kabul edilemez” olarak nitelendirmişti.

Komite ilk açıkladığından 28 erkekten oluşuyordu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev komiteye 12 kadın ile beraber 1 erkek daha ekledi. Eklenen kadınlar arasında Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Umayra Taghiyeva, İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva ve Aile, Kadın ve Çocuk Sorunlarından Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova da yer alıyor. She Changes Climate’ın kurucu ortağı Elise Buckle, “Bu olumlu bir ilerleme ama hâlâ 50:50 cinsiyet dengesinden uzağız” dedi.

COP29 komitesinin neredeyse tüm üyeleri, devlet güvenlik teşkilatı başkanı da dahil olmak üzere hükümet bakanları veya yetkilileri. Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağının başkanı da komitede yer alıyor.

COP29, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen COP28’in ardından, bir kez daha BM’nin en önemli iklim müzakerelerinin büyük ölçüde fosil yakıt üretimine bağımlı olan bir petro devletin ev sahipliğinde düzenlenecek.