;
Ekonomi Politika

Tenisçiler Avustralya’daki Yangınlar İçin Korta Çıkıyor

Önümüzdeki hafta başlayacak “Avustralya Açık” tenis turnuvası öncesi Roger Federer gibi birçok ünlü tenisçi Avustralya’daki yangınlardan mağdur olanlara yardım amacıyla kurulan fona destek için gösteri maçı yapacak. Fosil yakıtlara yatırımı ile bilinen Credit Suisse ile sponsorluğu bulunan Federer ise sponsorluğu bırakacağına dair bir ifadede bulunmadı. 

20 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek “Avustralya Açık” (Australian Open) tenis turnuvası öncesi bugün (15 Ocak) Avustralya’da yaşanan yangınlar sonrası aralarında Roger Federer, Serena Williams ve Rafael Nadal’ın bulunduğu tenisçiler para toplamak için “Rally for Relief” adı altında destek maçı oynayacak.

Canberra, Avustralya doğumlu olan ve Rally for Relief’de oynayacak diğer isimler arasında yer alan Nick Kyrgios, gelecek maçlarda her servis sayısı için 200 dolar bağışlayacağını söyledi.

Kyrgips ayrıca Tennis Australia’ya Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, organizasyona para toplanacak bir maç düzenlemesi çağrısında bulundu.

Maria Sharapova ise 25 bin dolarlık bir yardımda bulunacağını söylerken Novak Djokovic’ten de aynı miktarda bağış yapması talebinde bulundu.

Melbourne’deki hava kalitesinin bu hafta başında endişe verici seviyelere düşmesinden üzerine bazı oyuncular maçların ertelenmesi çağrısında bulundu. Dün sabah maçta nefes almakta zorlanarak yere düşen Dalila Jakupovic ise maçı terk etmek zorunda kaldı.

Federer, Gelen Eleştirilere Cevap Verdi

Roger Federer, fosil yakıtlara yatırımıyla bilinen Credit Suisse bankası ile yaptığı sponsorluk anlaşması nedeniyle Greta Thunberg’in de aralarında bulunduğu iklim aktivistleri tarafından eleştirilmişti. Federer ise Thunberg’in eleştirilerine cevap olarak “Özellikle ailemle birlikte orman yangınlarının neden olduğu tahribatın sonuçlarını gördükten sonra, iklim değişikliğinin etkilerini ve doğa üzerindeki tehdidini çok daha fazla ciddiye alıyorum. Dört çocuk babası ve dünya çapında eğitimin ateşli bir destekçisi olarak, gençlerin iklim hareketine büyük bir saygı ve hayranlık duyuyorum. Bizleri, davranışlarımızı incelemeye sevk eden ve harekete geçmeye iten, bu konuda yenilikçi çözümler üreten genç iklim aktivistlerine minnettarım. Onları dinlemeyi kendimize ve onlara borçluyuz” dedi. Ancak Credit Suisse ile olan sponsorluğunu bitireceğine dair bir ifadede bulunmadı.

2018 yılında Credit Suisse’te, bankanın fosil yakıt yatırımlarına dikkat çekmek ve insanların hiçbir şey olmamış gibi davranmalarını durdurmak amacıyla ödeme yapmadan tenis oynadıkları gerekçesiyle, bir grup İsviçreli iklim aktivisti geçtiğimiz hafta mahkemeye çıktı.

Aktivistlerden Paul Castelain, Lozan’da mahkeme devam ederken Reuters’a verdiği demeçte “Sadece sokağa çıkmak ve oy vermek yetmiyor, biraz rahatsızlık vermeliyiz ki insanlar hiçbir şey yokmuş gibi davranmayı bıraksın” dedi.

Credit Suisse ise düşük karbonlu ve iklime uygun iş modellerine geçişte müşterilerine yardım edeceğini söylerken yeni kömür madeni projelerine yatırım yapmayacağını duyurdu.