;
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı Kuraklığa Karşı Yeraltı Barajları İnşaa Edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınma nedeniyle hazırladığı “Kuraklık Eylem Planı” çerçevesinde 2023 yılına kadar 150 yeraltı barajı inşaa etmeyi planlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı azalan yağışlar ve içme suyu kıtlığına karşı yeni yol haritası belirledi. Kuraklıkla mücadele için bir eylem planı hazırlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kuraklığa karşı en önemli çalışması yeraltı barajları olacak. 2023’e kadar 150 barajın yapımı hedefleniyor.

Tedbirler bununla sınırlı kalmayacak, eylem planının ikinci ayağı ise tasarruf olacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, suya mücevher gözüyle bakılması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, eylem planıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki yılı 2021 su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan ettik. Bu kapsamda yeraltı barajları başta olmak üzere, suyu tasarruflu ve verimli kullanma konusuna daha çok odaklanacağız. Her şey bireyle başlıyor. 83 milyonun tasarruf etmesi gerekiyor. Suya artık bir mücevher ve altın gözüyle bakmamız lazım. Bugün su kısıtı yaşayan ülkeler arasındayız, yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebiliriz.”

Damla Sulama Yaygınlaştırılacak

Tasarruf sadece evlerde iş yerlerinde değil, tarım ve hayvancılıkta da yapılacak, damla sulama yaygınlaştırılacak. Böylece %40 tasarruf sağlanacak.

Bu şekilde kurak bölgelerin tarıma kazandırılması da mümkün olacak. Tasarrufta yerel yönetimlerin de harekete geçmesi bekleniyor.

Pakdemirli, “Belediyelerin şebekelerindeki eski borular nedeniyle su size ulaşmadan kayboluyor. Belediyelerden basılan suyun %37’si boşa gidiyor, toprağa veriliyor. Büyük yatırımlar yerine bizim yapacağımız küçük rötuşlarla belediyelerin sorunu çözülebiliyor” dedi.