;
Ekonomi

Suudi Arabistan Yeni Kuracağı Şehirde Sıfır Karbonu Hedefliyor

Suudi veliaht Prensi, NEOM ticaret bölgesinde sıfır karbonlu şehir kuruyor.

Suudi Arabistan’ın veliaht prensi, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlayan, 500 milyar dolarlık ilk büyük inşaat projesi NEOM’da sıfır karbonlu bir şehir inşa etme planlarını açıkladı.

Nadiren televizyona çıkan Prens Muhammed bin Salman, “Hat” (The Line) olarak bilinen şehrin 170 km’den (105 mil) fazla uzanacağını ve “%100 temiz enerji destekli karbon-pozitif kentsel gelişmelerde bir milyon sakini barındırabileceğini” söyledi.

Prens Muhammed bin Salman”Gelişme uğruna doğayı neden feda edelim? Geleneksel şehir kavramını fütüristik bir şehir kavramına dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

Prens daha sonra kuzeybatıdaki Al Ula kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin üç yıllık bir hazırlığın sonucu olduğunu ve altyapısının 100 milyar ila 200 milyar dolara mâl olacağını sözlerine ekledi.

Prens Muhammed bin Salman, “Yatırımın omurgasını, Suudi hükümeti, Kamu Yatırım Fonu (PIF) ve yerel ve küresel yatırımcılar tarafından 10 yıl boyunca NEOM için toplanacak 500 milyar dolarlık destek oluşturacak” dedi.

Krallığın egemen varlık fonu olan Kamu Yatırım Fonu, NEOM’un temelini oluşturuyor. Endüstriyel ve lojistik bölgelerin de dahil edildiği Kızıldeniz’de 26,500 kilometrekarelik birkaç bölgeden oluşan NEOM’un 2025’de tamamlanması planlanıyor.

Fiili hükümdar Prens Muhammed bin Salman’ın 2017’de Suudi Arabistan’ı ham petrol gelirlerine olan bağımlılığından kurtarmaya yönelik Vizyon 2030 planının bir dayanağı olarak büyük hayranlık duyduğunu belirtmesinden bu yana NEOM hakkında çok az duyuru yapıldı.

Suudi Arabistan’dan yapılan bir açıklamaya göre, inşaat 2021’in ilk çeyreğinde başlayacak ve şehrin krallığın gayri safi yurtiçi hasılasına 48 milyar dolar katkıda bulunarak 380.000 iş gücü yaratması bekleniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi