;
Politika

Su Sorunu Karşısında Van ve Siirt’te Protesto

su sorunu

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki birçok kentte su sorunu derinleşerek devam ediyor. Su kesintilerin yaşandığı Van ve Siirt’te siyasi parti ve STK temsilcileri ile halk basın açıklaması düzenleyerek kesintileri protesto etti.  

Yaz boyunca su kesintilerinin yaşandığı Van’da Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kent genelinde 14 Ağustos-20 Ağustos tarihleri arasında 6 günlük su kesintisi yaşanacağını duyurdu. Kentte tekrar su kesintisi yaşanacağı belirtilen açıklama tepkilere neden oldu. Kentteki siyasi partiler ve STK temsilcileri su sorunu hakkında bir basın açıklaması yaptı.

“Su kesintileri halkı mağdur ediyor” 

Basın metnini okuyan, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye eşbaşkanı Mustafa Avcı, su kesintilerinin kentteki alt yapı sorunundan kaynaklandığını söyledi ve aşırı sıcaklıkların yaşandığı bu günlerde kent sakinlerinin olumsuz etkilendiğini kaydetti. Avcı, “Başta esnaf olmak üzere kentlinin büyük kesimi bu sorundan olumsuz etkileniyor. Temiz suya erişim temel insan hakkıdır. İlgili kurumların görevi bu hakkın ihlali değil, talebi temin etmek ve karşılamaktır. Yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklık zaten ciddi bir sorundur ve kentliyi olumsuz etkiliyor. Yine kentimizdeki sulama alt yapısının yetersizliği biliniyor ve yıllardır çözümsüz halde bekliyor. Bu durum başta tarım emekçileri olmak üzere çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yüzbinlerce yurttaşı türlü zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Ama aynı zamanda var olan su kaynakları da tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanılınca mağduriyet artarak devam ediyor. Buna karşın mevcut alt yapının güncellenmesi için ne bir plan ne de proje geliştirildi. Ve yine bu işler için kaynak da ayrılmadı. Bu durum sorunların katlanarak devam etmesine neden oldu. Ama aslında en temel sorun ise kentimizin kayyım rejimi tarafından yönetilmesidir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’deki en pahalı suyu Vanlıların kullandığını sözlerine ekleyen Avcı, şu şekilde devam etti;  “Kayyımların genel amacı yerel kaynakları denetim altına almak, kentli için değil merkezi yönetim için yandaş ve kandaş için seferber etmektir. Böyle olunca da kentlinin temel sorunlarının çözümü için kaynak ayırmak tabii ki mümkün olmuyor. Güncel konutlar için suyun metreküpünü 15. 67 tl satarak zaten en büyük cezayı kentliye kesiyorsunuz. Kentlimizin aslında temiz suyu maliyetine kullanması gerekirken şu anda 30 büyükşehir belediyesi içinde suyu en pahalı dağıtan kentlerin başında geliyoruz.”

Siirt’teki içme suyu protestosuna engel 

Su sorunun yaşandığı bir başka kent ise Siirt. Kentin birçok mahallesinde yaz ayları boyunca sular düzenli akmıyor. Kavurucu sıcaklıkların yaşandığı bu süreçte bu durum, halkı bezdirdi.

Yaşanan su sorununa dikkat çekmek için Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) tarafından, il binası önünde basın açıklaması yapılmak istenildi. Ancak açıklama, güvenlik güçleri tarafından engellendi. Basın açıklamasının doğal hakları olduğunu ve bu haklarının gasp edildiğini belirten Sarıtaş, fikirlerini beyan etmelerinin engellenemeyeceğini söyledi.

Yeşil Sol Parti milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş,  İzin verilmeyen açıklama sonrasında sosyal medya hesabından şunları dile getirdi: “Şartlar ne olursa olsun hakikatleri söyleyecek, halkımızın sesini duyuracağız. Siirt’te büyük bir su sorunu var, yetkililer bunu çözmek zorunda, o çözüm karşımıza kolluk gücünü çıkarmak değildir.”