;
Politika

Sporculardan Avustralya Hükümetine: İklim Hedeflerini Acilen Güçlendirin

Ragbi kaptanı Michael Hooper’dan Pat Cummins’e ve dünya şampiyonu sörfçü Mick Fanning’e kadar yüzlerce Avustralyalı yıldız sporcu, hükümetten iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazlasını yapmasını talep etmek için bir araya geldi.

“The Cool Down” adlı çevrimiçi bir dilekçede, bir grup Avustralyalı spor yıldızı, ülkenin muhafazakar liderlerinden eylemlerini hızlandırmalarını ve daha iddialı karbon hedefleri benimsemelerini istedi.

Yaklaşık üç yüz sporcudan oluşan grup, “Pek çok Avustralyalı gibi, iklim değişikliğinin etkilerini ilk elden deneyimledik” dedi.

Açıklamada, “Eğer ki Olimpiyatlarda iklim eylemi kategorisi olsaydı, şu durumda Avustralya olarak altın kazanmıyoruz, hatta finallere de kalamıyoruz. Esasen kalifiye bile değiliz” denildi.

Spor delisi olan ülke yoğun kuraklıklar, orman yangınları, sel ve Büyük Mercan Resifi ağarması ile son yıllarda iklim değişikliğinin keskin sonuçlarını ağır bir şekilde yaşıyor.

Ancak ülkenin muhafazakar iktidar koalisyonu, sorunu çözme çabalarını yavaşlattı, bunun yerine yeni kömür madenleri inşa etme sözü verdi ve net sıfır karbon emisyonu için bir “son tarih” belirleme taleplerini reddetti.

Yakın bir zaman önce yayımlanan ve dönüm noktası niteliğindeki BM iklim raporuna rağmen, ülkenin Başbakanı Scott Morrison net sıfır hedefini benimseme konusunda diğer gelişmiş ekonomileri takip etmeyeceğini söyledi.

Avustralya, dünyanın en büyük fosil yakıt ihracatçılarından biri ve deniz aşırı ülkelere büyük miktarlarda gaz ve kömür gönderiyor. Ülkede, hükümetle yakın bağları olan madencilik sektörünün kasasına ise nakit yığılıyor.

Bir zamanlar parlamentoya gururla bir parça kömür getirip sunan Morrison, odak noktasını, gelişmekte olan ülkelere ve krizi çözmenin anahtarı niteliğinde görülen yeni teknoloji ihtiyacına çevirmeye çalıştı.

İmza sahibi ve yakın zamanda emekli olan rugby starı David Pocock, yıldızların “spora bağlı kalması” ve siyasetten uzak durması gerektiği yönündeki eleştirileri reddetti.

Pocock, “Evet, bunu daha önce duymuştuk. Sporcular olarak ailelerimizi, topluluklarımızı ve gelecek nesil Avustralyalı çocukların geleceğini önemsiyoruz. Buna seyirci kalamayız. İklim hedeflerimizi ve buna bağlı eylemimizi hızlandırmanın zamanı geldi” dedi.

Diğer imzacılar arasında Davis Kupası ödüllü tenis yıldızı Mark Philippoussis, yüzücü Cate Campbell, golfçü Karrie Webb ve Wallabies’den Nick ‘Honey Badger’ Cummins, Matt Giteau, James O’Connor, Samu Kerevi, Christian Leali’ifano ve Drew Mitchell bulunuyor.