;
Ekonomi Politika

Şirketler Yönetimlerindeki 39,2 Trilyon Dolarlık Fosil Yakıt Varlığını Elden Çıkarıyor

Küresel çapta 1485 kuruluş, yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlık fosil yakıt varlığını elden çıkarma taahhüdü verdi.

Elden çıkarılan fosil yakıt varlıklarının multi-trilyon dolarlık bir rakama ulaştığını bildiren yeni bir rapor yayımlandı. Şu anda, yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlık varlığı temsil eden, en az bir fosil yakıt türünün elden çıkarılmasına kamuoyu önünde taahhütte bulunmuş 1.485 kurum var. Bu, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin’in birlikte fosil yakıtlardan vazgeçmeyi seçmiş olmasına denk geliyor.

Aynı zamanda, yeni taahhütler de açıklanmaya devam ediyor; yönetimi altında 4,2 milyar dolardan fazla birleşik varlığa sahip 72 inanç kuruluşu, fosil yakıt varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.

Invest / Divest (Yatırım/Elden Çıkarma) raporu, daha önce bilinenden çok daha büyük olan bu hareketin boyutunun nasıl bir piyasa ve siyasi güç haline geldiğini ve Wall Street firmalarının bile bu hareketin temel finansal argümanlarını nasıl desteklediğini ayrıntılarıyla anlatıyor.

Uzmanlara göre rapor ve bu yeni açıklamalar, Ford Vakfı, Harvard Üniversitesi ve La Banque Postale gibi düşünce ve finans liderlerinin yakın tarihli taahhütlerine dayanıyor ve fosil yakıtı elden çıkarma hareketinin kayda değer bir ivmeye sahip olduğunu ve bir eşik noktasına ulaştığını gösteriyor. Fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam etmenin etik ve finansal olarak kabul edilemez hale geldiğine dair genel bir kabul olduğu belirtiliyor.

Harekete dahil olan kuruluşlar, Glasgow’daki COP26 arifesinde dünya çapındaki yatırımcılar için yeni bir eylem çağrısı ilan edecek. Bu taleplerin, iklim çözümlerine ve yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımları ölçeklendirmek için yeni bir baskıyı ve işçiler ve topluluklar için adil bir geçişi içermesi bekleniyor.

Harekete dahil olan 1485 kuruluş, kurumsal yatırımcılardan ve dünyadaki diğer finansal aktörlerden üç talepte bulunuyor:

  1. Tüm kurumsal yatırımcılar, kömür, petrol ve gaz şirketlerindeki varlıklarını elden çıkarmak ve bunların finansmanını tamamen durdurmak için derhal kamuoyu önünde taahhütte bulunmalı. Kısmen bunu gerçekleştiren kurumlar artık tüm varlıklarını tüm fosil yakıtlardan çıkarmak zorunda. Bu taahhütle bağlantılı olarak, tüm kurumlar politikalarını, düzenleyici pozisyonlarını ve siyasi harcamalarını bu taahhütle uyumlu hale getirmeli.
  2. Tüm kurumsal yatırımcılar, varlıklarının en az %5’ini iklim çözümlerine yatırmalı, 2030 yılına kadar bunu %10’a çıkarmak için derhal harekete geçmeli. Bu varlıklar, yenilenebilir enerji sistemlerine yapılan yatırımları, evrensel enerji erişimi ve toplumlar ve işçiler için adil bir geçişi de dahil etmeli. Ayrıca, yatırımcılar bu şirketleri insan haklarına ve çevre standartlarına saygı göstermekten sorumlu tutmalı.
  3. Tüm kurumsal yatırımcılar, 2050 yılına kadar net sıfır emisyonuna ulaşmak için, Net Sıfır planlarını benimsemeli. Hem fosil yakıtlara yapılan yatırımları derhal kesen hem de portföylerindeki diğer tüm varlıkların, bilimin talepleriyle tutarlı olarak, 2030 yılına kadar mutlak emisyonları yarıya indiren ve küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandıran geçiş planları sunmalı.