;
Bilim Politika

Şili’de Kuraklık 13. Yılına Girerken Benzeri Görülmemiş Su Dağıtım Planı Duyuruldu

Rekor seviyede bir kuraklık ile 13. yıla girilirken, yaklaşık 6 milyonluk bir şehir olan başkent Santiago için eşi görülmemiş bir su dağıtım planı duyuruldu.

Santiago metropol bölgesinin valisi Claudio Orrego düzenlediği basın toplantısında, “Bir şehir susuz yaşayamaz ve Santiago’nun 491 yıllık tarihinde, burada yaşayan herkes için yeterli su olmamasına hazırlanmamız gereken eşi görülmemiş bir durumdayız” dedi.

Plan, yaklaşık 1,7 milyon müşteri için yeşilden kırmızıya uzanan ve kamu hizmeti bilgilendirmeleriyle başlayıp, su basıncının sınırlandırılmasıyla devam eden ve 24 saate varan dönüşümlü su kesintileriyle biten dört kademeli bir uyarı sistemi içeriyor.

Uyarı sistemi, başkente suyunun çoğunu sağlayan ve kuraklıkla beraber azalan su seviyelerini de gören Maipo ve Mapocho nehirlerinin kapasitesine dayanıyor.

Hükümet, ülkenin su mevcudiyetinin son 30 yılda %10 ila %37 azaldığını, 2060 yılına kadar Kuzey ve Orta Şili’de ise %50 daha azalabileceğini tahmin ediyor.

Bir saniyedeki litre cinsinden ölçülen nehirlerdeki su açığı, kesintilerin her 12, altı veya dört günde bir olup olmayacağını belirleyecek. Her durumda farklı bir bölge her gün su kesintileriyle karşı karşıya kalabilir.

Orrego, “Santiago’nun iklim değişikliğinin şiddeti nedeniyle bir su dağıtım planına sahip olması tarihte bir ilk. Vatandaşların iklim değişikliğinin geçici değil kalıcı bir durum olduğunu anlaması önemli. Bu sadece küresel değil, aynı zamanda yerel ölçekte” dedi.

Şehir merkezindeki bazı alanlar, yüksek yoğunluğu nedeniyle muaf tutulacak. İki nehir dışında, kuyu suyu veya diğer kaynaklarla beslenen alanlar da kesintilerden muaf tutulacak.