;
Politika

Şili COP25’e Ev Sahipliği Yapmayacak

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Aralık ayında Şili’de düzenlenmesi planlanan COP25’e ev sahipliği yapamayacaklarını duyurdu.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Aralık ayında Şili’de gerçekleşmesi planlanan 25. Taraflar Konferansı’nın (COP25) iptal edildiğini duyurdu. Şili Hükümeti ayrıca, önümüzdeki ay Santiago’da gerçeklemesi planlanan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesini de, artan yaşam maliyetlerine karşı bir süredir Şili’de devam eden protesto ve ayaklanmalar nedeniyle iptal etti.

Pinera, “APEC ve COP’un Şili ve dünya için öneminin farkındayız ancak kararımızı sağduyuyla aldık. Bir başkan, halkını her şeyin üzerinde tutmalıdır” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise 16-17 Kasım’da gerçekleşecek APEC zirvesinde, Çin devlet başkanı Xi Jinping ile bir ön ticaret anlaşması imzalayabileceğini söylemişti. Şili’nin APEC zirvesini iptal kararı Latin Amerika ülkelerinin karşı karşıya olduğu zorluklara ışık tutuyor. Ancak iki gün öncesine kadar Şili hükümeti zirvenin gerçekleşmesi yönünde oldukça ısrarcıydı.

BM İklim Değişikliği Yönetici Sekreteri Patricia Espinosa yaptığı bir açıklamada, Şili hükümetinin  Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne, COP 25 ev sahipliğinden çekildiğini bildirdiğini söyledi. BM, COP25’e kimin ev sahipliği yapacağını araştırıyor.

Pinera, diğer hükümet başkanlarına iptal kararına yönelik bilgilendirme yapıldığını belirtti.