;
Ekonomi

Shell’in Hedefi: Net Sıfır Emisyon

Royal Dutch Shell yöneticisi Ben van Beurden, 2050 itibarıyla veya daha erken bir tarihte net sıfır emisyona sahip bir enerji şirketi olmayı hedeflediklerini söyledi.

Royal Dutch Shell, 2050 itibarıyla veya daha erken bir tarihte net sıfır emisyona sahip bir enerji şirketi olmayı hedeflediklerini açıkladı. Ancak sıfırlama planının müşterilerine de bağlı olduğunu söyledi.

Petrol ve doğalgaz üreticileri, petrol fiyatlarının 18 yılın en düşük seviyelerine ulaşması ve yeni koronavirüsün yayılımını yavaşlatmaya yönelik sert kısıtlamaların talebi azaltması nedeniyle harcamalarda derin düşüşler olduğunu açıkladı.

Yönetici Ben van Beurden, yatırımcılara, mevcut krizin şirketi düşük karbonlu enerjiye geçişten vazgeçirmeyeceğini söyledi. Van Beurden, “2050 itibarıyla veya daha erken bir tarihte net sıfır emisyona sahip bir enerji şirketi olmayı hedefliyoruz” dedi. Şirket Perşembe günü, Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonları olarak da bilinen, mevcut petrol ve doğalgaz üretimlerindeki karbon emisyonunu 2050 itibarıyla sıfırlayacaklarını söyledi.

Ancak bu emisyonlar, jet yakıtı ve benzin gibi müşterilere sunulan ürünleri içeren Kapsam 3’teki kadar büyük miktarlardaki seragazı emisyonlarını kapsamıyor. Şirket ise, “2050 yılı itibarıyla net sıfır emisyon olan işletmelere ve sektörlere hizmet etmeye devam edeceğini” ve bunun da Kapsam 3’ünde tamamen sıfırlanacağı anlamına geldiğini söyledi.

Kapsam 3 de dahil olmak üzere net sıfır emisyona ulaşmak için van Beurden, bir konferans görüşmesine “Müşterilerimiz, enerji ürünlerimizi kullanmaları sonucu oluşan emisyonlar üzerinde kendileri harekete geçebilirler” dedi.

Geçen yıl Shell, 24 milyar dolarlık bütçesinin yaklaşık %8’ini düşük karbonlu enerjiye harcadı. Barclays analistleri, petrol ve doğalgaz arama harcamalarının düşmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Paris Anlaşması ile Uyumlu Mu?

Yatırımcılar bu haberi olumlu karşılarken Paris Anlaşması ile uyumlu olup olmadığı konusunda farklı görüşler hakim. Aktivist grup Follow This’in kurucusu Mark van Baal ise hedeflerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Van Baal, “Shell kurulu, iklim krizinin korkunç etkilerinin yaşandığı bir dönemde liderlik gösterme konusunda hâlâ yetersiz” dedi.

Shell ayrıca Mayıs ayındaki genel yıllık buluşma öncesi yatırımcılara, Follow This tarafından sunulan ve daha iddialı iklim hedefleri talep eden iklim oylamasına “karşı oy” verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi