;
Ekonomi

Shell Yatırımcılarla Karşı Karşıya: Karbon Emisyonlarında Daha Fazla Şeffaflık ve Eylem Talebi

Royal Dutch Shell’in hissedarları iklim değişikliği konusunda firmaya meydan okuyor. Yatırımcılar, petrol ve gaz firmalarının karbon emisyonları konusunda daha fazla şeffaflık ve eylem sunmaları konusunda ısrar ediyorlar.

Artan sayıda emeklilik fonu geçtiğimiz salı günü Shell’in yıllık genel kurul toplantısında Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri ile uyumlu olan daha sert karbon hedefleri belirleme çağrısında bulunan bir öneriyi destekledi.

İngiltere Kilisesi, Hollanda emekli sandığı Aegon ve son olarak Shell’e 7 milyon sterlin yatırım yapan İngiltere hükümetinin kurduğu işyeri emeklilik programı Nest de öneriyi destekledi. Öneriyi sunan Hollandalı kampanya grubu Follow This’in kurucusu Mark van Baal konu ile ilgili şunları söylüyor: “Yatırımcıların seçimleri arasında şunlar bulunuyor: Shell’in şimdiki durumuna oy vermek veya tüm şirketlerin iklim değişikliğini 2 derecenin çok altında sınırlamak için hedefler belirlediği bir dünyaya oy vermek. ”

Öneri, 10.4 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten 60 büyük yatırımcı tarafından da vurgulandı. Axa Investment Managers ve Legal & General Investment Management’ın da aralarında bulunduğu yatırımcılar kaleme aldıkları açık mektupta şu ifadeleri kullandılar: “Shell’in yıllık genel kurulunun sonucuna bakılmaksızın, bu sektördeki tüm şirketleri düşük karbonlu bir dünyada geleceklerini nasıl gördüklerini açıklığa kavuşturmalarını teşvik ediyoruz”.

Follow This, Shell yıllık genel kuruluna iklim önerisini üst üste üçüncü kez getiriyor. Shell’in CEO’su Ben van Beurden önerilerin, şirketin 2050 yılına kadar sattığı enerjinin karbon ayak izini azaltma planını duyurmaya ikna etmede rolü olduğunu kabul etti. Follow This bu aksiyonu memnuniyetle karşıladığını açıklamasına rağmen bunun yeterli olmadığını belirtiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi