;
Ekonomi

Sendikalar ve Çevre Grupları “Adil Olmayan Geçişe” Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

İskoçya’da sendikalar ve çevre grupları, siyasi parti manifestolarına yeşil iş vaatlerini yerine getirme taahhütlerinin dahil edilmesi için çağrıda bulunuyor.

Haber: Hamish Penman

Çeviri: S. Sena Akkoç

Adil Geçiş Ortaklığı, politikacıları önümüzdeki yıl yapılacak İskoç seçimleri öncesinde mevcut işgücünü korumaya ve “haksız geçişi tersini çevirmeye” çağırdı.

Yenilenebilir enerji sektörü, sınırın kuzeyinde son haftalarda bir dizi darbe alırken COVID-19 sonrası planlanan yeşil toparlanmanın tehlikede olduğuna dair endişeler var.

GMB Scotland, Fife merkezli tedarik zinciri firması BiFab’ın 3 milyar sterlinlik Seagreen açık deniz rüzgar projesini kaçırmasının ardından işleri korumak için kampanya başlattı.

Bu arada, Falkirk’teki yeşil otobüs üreticisi Alexander Dennis ve Campbeltown’daki rüzgar türbini fabrikası CS Wind’deki işçiler de işsizlikle karşı karşıya.

İskoçya’daki seçmenler 6 Mayıs 2021’de sandık başına gittiğinde Holyrood’daki koltuklar açık olacak.

Ortaklık, siyasi partileri işçiler, topluluklar ve iklim için adil bir geçişin sağlanması için “somut planlar” yayımlamaya çağırıyor.

Yeşil toplu taşımacılığa yatırım, özel sektöre iş taahhütlerine bağlı olması için devlet desteği şartı getirme ve karbonsuzlaştırma hedeflerini belirleme gibi bir dizi talepte bulunuldu.

İskoç Ticaret Birliği Kongresi genel sekreter yardımcısı Dave Moxham şunları söyledi: “Emisyonları azaltmak için harekete geçmemiz ve bunu hızlı bir şekilde yapmamız hayati önem taşıyor. Ancak bu, işçilerin ve toplulukların geçim kaynaklarını koruyacak ve artıracak bir şekilde yapılmalı.”

Moxham, “İskoçya’nın yeni iklim yasasında adil bir geçiş kavramının kabul edilmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Ancak o zamandan beri geriledik ve adil geçiş yerine adaletsiz bir geçişin ortasındayız. Bugün işçiler CS Wind ve Alexander Dennis’te işsizlikle karşılaştıklarında desteğe ihtiyaç duyulurken yarın için yeşil iş vaatleri anlamsız. Şimdiye kadar görülen pazar liderliğindeki yaklaşımı sürdürmek, ister istihdam yaratmada ister emisyonları azaltmada olsun, birden yeni sonuçlar üretmeye başlamayacak. Tüm partilerin politikacıları çok daha müdahaleci olmalı ve gerçekten adil bir geçiş sağlamak istiyorlarsa kurumsal çıkarları üstlenmeye istekli olmalıdır” diye konuştu.

Friends of the Earth İskoçya’nın adil geçiş kampanyacısı Ryan Morrison ise, “Bir sonraki İskoç Parlamentosu seçimlerine bir yıldan az bir süre var ve insanlara İskoçya’nın adil bir geçişi planlama ve uygulama konusunda ciddi olduğunu gösterme fırsatı hızla kapanıyor. İskoçya’daki yeşil işler hakkındaki yaygın anlatı, sınır ötesi ülkelere gitmeleri. Büyük şirketlerin kendilerini durduracak kuralların olmadığı yerlerde daha ucuz parçalar ve daha düşük ücretli iş gücü arayışına girmeleri şaşırtıcı değil. Her ne kadar memnuniyetle karşılansa da hükümet programındaki son öneriler, sınır ötesi bir yeşil ekonominin gidişatını değiştirmeye yeterli değil” dedi.

Morrison ayrıca, “Bu geçişi özel sektöre bırakamayız, işçiler ve topluluklar için yeşil işler yaratırken ve daha adil bir ekonomi inşa ederken iklim taahhütlerimizi yerine getirdiğimizden emin olmak için tüm partilerin politikacılarının gelecek parlamento dönemine ilişkin niyetlerini açıklamalarının zamanı geldi” diye konuştu.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi